Ez nekünk jó: egy szuper portál szuperappja

2020. Március 04. / 10:42


Ez nekünk jó: egy szuper portál szuperappja

Szerző: Kácsor Zsolt

A zsidósággal kapcsolatos okostelefonos alkalmazásokat bemutató sorozatunkban most egy igazi nagyágyút ajánlunk: az Aish.com weboldal Androidra kifejlesztett appját, ami egészen elképesztően gazdag tartalmat kínál – nota bene, még egy webkamerát is beleapplikáltak, amely a jeruzsálemi Falra néz. Nem fogják elhinni, de azt a bizonyos cetlit immár digitálisan is berakhatjuk egy résbe. 


Az Aish.com weboldal múlt hónapban ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját, s eléggé sokan osztoztak az örömében: szerte a világon több százezer zsidó követi az amerikai portál újdonságait. (Az „aish haTora" jelentése: a Tóra tüze.) Ez idő alatt több mint 10 ezer cikket publikáltak, háromszor nyerték el az USA egyik, a legjobb weboldalakat jutalmazó nagydíját, de ami mindennél fontosabb: egy belső felmérésük szerint olvasóik 86 százalékát az Aish.com weboldal inspirálta arra, hogy behatóbban tanulmányozza a Tórát.

Ennyi dicshimnusz után következzék, hogy mit is tud ez a szuperapp. Először is négy nyelven elérhető: angolul, héberül, franciául és spanyolul, azaz nyelvgyakorlásnak is kiváló. De nem ez a lényeg, hanem a menükínálat: a szöveges tartalmakon kívül audió és videó anyagokat is kínál, tanácsokat ad ünnepekre, tanulásra, családi életre, főzésre, sőt, még randizásra is. Remek recepteket találhatunk benne, aktuálisan mindig a közelgő ünnepre (most éppen purimi finomságokra kereshetünk rá). A zsidó történelem, vallás és hagyomány kincsestáráról van szó, mármint nem a primér forrásokat,  hanem a zsidóság megélésének mikéntjét tekintve.

Természetesen megtaláljuk az appban örök kedvencünket, a Kérdezd a rabbit rovatot, az aktualitások körében pedig még arra is válaszokat kaphatunk, hogy a zsidók miképpen viszonyuljanak a koronavírus terjedéséhez (nem árulok el nagy titkot, ha előre közlöm: ez ügyben nagyjából ugyanúgy kell viselkednünk, mint mindenki másnak). Ezen kívül van benne naptár, tóramagyarázat, izraeli hír- és háttérblokk, judaikai egyszeregy, meg egy érdekességeket tartalmazó, Jewlaroius nevű rovat – ez utóbbi szójátékot nem sikerült az eredetihez méltó szellemességgel lefordítanom, szóval tippeket elfogadok. A Jewlaroius afféle színes-szagos gyűjtemény, amelyből nem hiányozhatnak a zsidó viccek, meg a képregények, karikatúrák sem.

Az app egyik büszkesége az a 0-24 órában működő webkamera, amely a jeruzsálemi Falra néz. Nagyszerű funkció, pláne azoknak, akik éppen oda tartanak, s tudni akarják, hogy milyen ott az idő. Amúgy digitálisan elrejthetjük az app segítségével a Fal résébe szánt üzenetünket – de ez már csak hab a kóser tortán. 

Ez az app nekünk: jó. Sőt, kiváló. Ha gondolják, innen töltsék le, próbálják ki, s ha tetszik, alkalmazzák minden nap. 

(Címlapkép: Gerd Altmann/Pixabay)

(A sorozat előző részei IDE KATTINTVA elérhetők.)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Élet + forma
Ma van az élet gyönyörű sokszínűségének napja
Zsidó világ
Ómerszámlálás közösen: ez a negyedik
2020. Április 12. / 20:13

Ómerszámlálás közösen: ez a negyedik

Kommentek