Boldog 80. születésnapot, Máté doktor!

2024. Január 06. / 20:47


Boldog 80. születésnapot, Máté doktor!

Ma ünnepli 80. születésnapját dr. Máté Gábor orvos, pszichoterapeuta és író, aki 1944. január 6-án születet Budapesten. Anyai nagyszülei Auschwitzban haltak meg, nagynénje a világháború alatt eltűnt, édesapját munkaszolgálatra vitték. A család rettenetesen megszenvedte a vészkorszakot, ilyen előzmények után érthető, hogy Máté Gábor családtagjaival együtt 1956-ban elhagyta Magyarországot. Kanadában valósította meg gyerekkori álmát: orvos lett. 

Dr. Máté Gábor könyveinek olvasói és előadásainak hallgatói jól tudják, hogy a szakember a függőségek kutatásával és kezelésével ért el kimagasló eredményeket: széles körű elismertségnek örvend az ADHD (figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar) területén végzett munkája és a témáról alkotott egyedi nézőpontja miatt. 

Meggyőződése szerint az elme, a tudat, a lélek egészsége nem választható el a test egészségétől, és ezt tudományos kutatások konkrét eredményeivel is alátámasztja.

Mint a róla szóló Wikipédia-szócikk írja: dr. Máté Gábor könyveinek visszatérő témája a gyermekkor hatása az ember testi-lelki egészségének alakulására neurológiai és pszichológiai mechanizmusokon keresztül; mindezt összeköti a társadalmi változásra való igénnyel. Az In the Realm of the Hungry Ghosts című könyvében – a szenvedélybetegségek biológiai és szocioökonómiai gyökereire hivatkozva – a szenvedélybetegségek kezelésének új módszereit javasolja, s leírja az úgynevezett „korai hányattatások” (stressz, rossz bánásmód, szexuális zaklatás) szerepét a szenvedélybetegségre való hajlam kialakulásában és megnövekedésében.

Dr. Máté Gábor szerint a szenvedélybetegségben szenvedő betegeket arra kell bátorítani, hogy fedezzék fel gyermekkorukat és annak hatását felnőttkori viselkedésükre. Úgy véli: az egészségünknek javára válik a holisztikus hozzáállás, így állítása szerint tapasztalt már olyat, hogy betegek felépültek halálos diagnózisú állapotokból azáltal, hogy testi-lelki egységükre koncentráltak az orvosi kezelési modell mellett. 

Kutatásai szerint a lelki betegségek számának megnövekedése a jelenlegi társadalmi körülmények számlájára írható (széttöredezett, elidegenedett társadalom; a stresszmentes, gondoskodó szülői viselkedés eltűnése). A történelem folyamán először élünk olyan társadalmakban, ahol a gyerekek idejük java részét a gondoskodó szülőktől távol töltik, éppen azoktól a gondoskodó szülőktől távol, akiknek a jelenléte elengedhetetlen az agy egészséges fejlődéséhez.

416006646_951447283010610_506583528221612118_n.jpgForrás: Karácsony Gergely/Facebook

A szakembert felköszöntötte Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere is, aki a hivatalos Facebook-oldalán így ír: „ma ünnepli nyolcvanadik születésnapját a budapesti születésű kanadai orvos és író, dr. Máté Gábor. A magyar történelem egyik legsötétebb pillanatában született – a vészkorszak idején a budapesti gettóban – majd családjával 1956-ban elhagyta Magyarországot. Talán ennek is köszönhető, hogy egész életében az emberi lélek törékenységét kutatta. A traumákról, a függőségekről, mentális betegségekről, vagy éppen a vezető politikusok személyiségzavarairól szóló elemzései külön-külön is rendkívül érdekesek, de összességében mind-mind arra hívják fel a figyelmet: mennyire beteg világban élünk". Bejegyzését a főpolgármester így zárta: Isten éltesse sokáig dr. Máté Gábort!

Kívánjuk, hogy a 80 éves ünnepelt éljen az emberi kor végső határáig boldogságban és szeretetben!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek