A Chocolate Cow és Izrael, avagy ma  van a csoki világnapja

2021. Július 07. / 13:20


A Chocolate Cow és Izrael, avagy ma van a csoki világnapja

Szerző: Kácsor Zsolt

Szinte mindennek és mindenkinek van már világnapja – hát miért ne lenne világnapja az emberiség legkedveltebb édességének, a csokoládénak? Izrael legismertebb csokija a „Chocolate Cow”, amiből 2 másodpercenként eladnak egyet. Ha nem hiszik, mérjék le! De mennyi csokit esznek a magyarok? Mindjárt kiderül.


Alighanem sokan vagyunk olyanok, akik arra a kérdésre, hogy egy lakatlan szigetre mit vinnénk magukkal, rögtön rávágnánk: csokit. S milyen igazunk volna, hiszen egy szelet csokoládé elképesztő energiabomba. Pedig voltaképpen eléggé egyszerű dolog: cukor, zsír és őrölt kakaó – ám a maga egyszerűségében is olyannyira csodálatos jelenség, hogy nem szívesen mondanánk le róla. 

Természetesen Izrael népe is imádja a csokit, azon belül leginkább a  „Chocolate Cow” elnevezésű nyalánkságot, amiből egy átlagos izraeli évente mintegy 3 kilót magába töm! Csak összehasonlításképpen: Magyarországon az éves halfogyasztás átlagban nem éri el a 7 kilót.

Amúgy a legnagyobb csokifogyasztók nem az izraeliek, hanem a németek és a svájciak, akik évente átlagosan 10-11 kiló csokit megesznek, nem túlzás azt mondani, hogy havonta majdnem egy kilót. 

S hogy mennyi csokit eszünk mi, magyarok? Feleannyit sem, mint halat, csak kb. 2-3 kilónyit évente – viszont Magyarországon a legtöbb csoki éppen év végén fogy el. 

Akkor, amikor a legtöbb hal… 

(Fotó: StockSnap/Pixabay)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek