Randolph L. Braham: Egyetértek a Mazsihisszel

2014. Január 22. / 10:12


Randolph L. Braham: Egyetértek a Mazsihisszel

Forrás: NOL


Történész, kezében szivaccsal

Randolph L. Braham történészt, a holokauszt kutatásának elismert szakértőjét arról kérdeztük, mi a véleménye Szakály Sándor kijelentéséről?brahamprofesszor.jpgTeljesen egyetértek a Mazsihisz vezetőinek álláspontjával, és üdvözlöm azt, hogy a holokauszt 70. évfordulójára emlékező év korai szakaszában, kritikus helyzetben hozták nyilvánosságra álláspontjukat – válaszolta. – Osztom a zsidó vezetők aggodalmait abban, hogy a legutóbbi magyarországi fejlemények olyan irányba mutatnak – beleértve a tervezett józsefvárosi múzeum, valamint a Szabadság térre álmodott emlékmű kérdését –, hogy a közelmúltban egyfajta újraértelmezése kezdődött a magyar zsidóság Horthy-korszakbeli megsemmisítésének. Az eddigi események egy jól hangszerelt, történelemtisztító folyamatként írhatók le, amelyek célja a Horthy-korszak rehabilitációja.

A történelem meghamisítása gyakorlatilag az 1989-es rendszerváltás óta zajló folyamat, de jelentős lendületre az elmúlt két-három évben tett szert. A „hazafi” történelemhamisítók mindenáron ki akarják törölni a magyar és a világtörténelemből azt a tényt, hogy a kormányzó által alkotmányosan kinevezett Sztójay-kormány volt az, amely elrendelte és – Eichmannt túllicitálva – gyors és barbár módon végrehajtotta a zsidó állampolgárok kirekesztését, kifosztását, gettósítását és deportálását 1944-ben – mondta Randolph L. Braham.

Hozzátette: – Tudom, hogy a magyar hatóságok rendezvénysorozatot terveztek a magyarországi holokauszt 70. évfordulója emlékére. Ellentmondásos érzéseim alakultak ki ezzel kapcsolatban. Olyan mértékben üdvözlöm ezt a kezdeményezést, amennyire ezek az események bemutatják a történelmi igazságot, és elvezetnek a nemzeti felelősség elfogadásához, jelesül ahhoz, hogy a magyar állam részvételével történt közel 600 ezer zsidó polgár megsemmisítése.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek