Randolph L. Braham: Egyetértek a Mazsihisszel

2014. Január 22. / 10:12


Randolph L. Braham: Egyetértek a Mazsihisszel

Forrás: NOL


Történész, kezében szivaccsal

Randolph L. Braham történészt, a holokauszt kutatásának elismert szakértőjét arról kérdeztük, mi a véleménye Szakály Sándor kijelentéséről?brahamprofesszor.jpgTeljesen egyetértek a Mazsihisz vezetőinek álláspontjával, és üdvözlöm azt, hogy a holokauszt 70. évfordulójára emlékező év korai szakaszában, kritikus helyzetben hozták nyilvánosságra álláspontjukat – válaszolta. – Osztom a zsidó vezetők aggodalmait abban, hogy a legutóbbi magyarországi fejlemények olyan irányba mutatnak – beleértve a tervezett józsefvárosi múzeum, valamint a Szabadság térre álmodott emlékmű kérdését –, hogy a közelmúltban egyfajta újraértelmezése kezdődött a magyar zsidóság Horthy-korszakbeli megsemmisítésének. Az eddigi események egy jól hangszerelt, történelemtisztító folyamatként írhatók le, amelyek célja a Horthy-korszak rehabilitációja.

A történelem meghamisítása gyakorlatilag az 1989-es rendszerváltás óta zajló folyamat, de jelentős lendületre az elmúlt két-három évben tett szert. A „hazafi” történelemhamisítók mindenáron ki akarják törölni a magyar és a világtörténelemből azt a tényt, hogy a kormányzó által alkotmányosan kinevezett Sztójay-kormány volt az, amely elrendelte és – Eichmannt túllicitálva – gyors és barbár módon végrehajtotta a zsidó állampolgárok kirekesztését, kifosztását, gettósítását és deportálását 1944-ben – mondta Randolph L. Braham.

Hozzátette: – Tudom, hogy a magyar hatóságok rendezvénysorozatot terveztek a magyarországi holokauszt 70. évfordulója emlékére. Ellentmondásos érzéseim alakultak ki ezzel kapcsolatban. Olyan mértékben üdvözlöm ezt a kezdeményezést, amennyire ezek az események bemutatják a történelmi igazságot, és elvezetnek a nemzeti felelősség elfogadásához, jelesül ahhoz, hogy a magyar állam részvételével történt közel 600 ezer zsidó polgár megsemmisítése.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Ünnepek
Térj meg egy nappal halálod előtt – Jó Szombatot
Kultúra
Ady-est a Bálint Házban – ki ne hagyják!
Hírek, lapszemle
Magyar kulturális évadot rendeznek Izraelben

Kommentek