Kötetbemutató a Rumbach-ban: Riportregény a zárt antwerpeni „gyémántnegyedről” 

2023. Október 12. / 12:00


Kötetbemutató a Rumbach-ban: Riportregény a zárt antwerpeni „gyémántnegyedről” 

Minján – Találkozásaim ortodox zsidókkal címmel jelent meg az antwerpeni J. S. Margot (Margot Vanderstraeten) belga írónő legújabb könyve, amelynek bemutatója a budapesti Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában lesz október 15-én, vasárnap délután 4 órától. A könyv a hagyományait sokszínűen gyakorló antwerpeni „gyémántnegyed” nyilvánosság elől elzárt területeire nyújt betekintést. A bemutató után Dan Zollmann antwerpeni fotóiból nyílik kiállítás 5 órától a művész jelenlétében. 

J. S. Margot eddig hat regényt és két interjúkötetet jelentetett meg. A magyarul is sikeres Mazel tov számos elismerésben részesült, angol, német, francia és lengyel nyelvre is lefordították. Magyarul Gera Judit fordításában jelent meg.

385888155_228524933537695_1772239854169947974_n.jpg

A belga írónő legújabb riportregénye, a Minján a Mazel tov megjelenésének köszönhető barátságai történetét meséli el. A hagyományait sokszínűen gyakorló antwerpeni „gyémántnegyed” nyilvánosság elől elzárt területeire nyújt betekintést: Mose Hoffmann nemzetközi hírű kóser éttermet vezet fivéreivel; Dan Zollmann autista világi zsidó a haszidok életét fotózza külön engedélyükkel; Esther ultraortodox nagymamaként komfortzónájából kilépve tabutémákról kezdeményez őszinte vitákat; progresszív hívő anyák sábeszi vacsorára hívják, sőt, házasságközvetítésben kérik a segítségét.

Margot empatikus szeretettel, hol izgatottan, hol feszült hangulatban, ellenvéleményeit sem titkolva mutatja be a kapcsolatfelvételt a több évszázados vallási mozgalmak követőivel. Elkalauzol minket a tiltólisták és felebaráti kötelességek szabályrengetegébe, megismerjük a zsidó konyha előírásait és jellegzetes fogásait, az ünnepek és imarendek menetét, a fontosabb jiddis kifejezések jelentését. Járunk a mecheleni holokausztmúzeumban a belga királyné tárlatlátogatásán és a puttei zsidó temetőben, végül a Covid-lezárások nehézségeivel is szembesülünk.

A kötetbemutató Facebook-oldala itt érhető el.

A Minján könyvbemutatója október 15-én, vasárnap 16 órakor lesz a Rumbach-zsinagógában (1074 Budapest, Rumbach Sebestyén u. 13. szám). A szerzővel Gera Judit, az ELTE Néderlandisztika Tanszékének professzor emeritája, a könyv fordítója és Dési János újságíró beszélgetnek.

* * *

Dan Zollmann budapesti Minján kiállítása szorosan kapcsolódik J. S. Margot azonos című regényéhez, amely ebbe a zárt világba pillantva ad képet az antwerpeni haszid világról. A kiállítást október 15-én a művész jelenlétében Koenraad Van de Borne, Flandria Diplomáciai Képviselője, Kiss Henriett, a Rumbach Zsinagóga igazgatója, Toronyi Zsuzsanna, a Zsidó Múzeum és Levéltár igazgatója nyitja meg 17 órakor a Rumbach-zsinagógában.

Zollmann több mint tíz éven át közelről kísérhette figyelemmel a haszid közösség ultravallásos életét: nem-haszid zsidóként egyedüliként vehetett részt haszid menyegzőkön; kivárta az évnek azt a napját, amikor Pészahkor maceszt sütnek a zsinagógák hátsó helyiségeiben, és ezt meg is örökíthette. A közösség tagjai beengedték a nappaliaikba, a boltjaikba, a shulokba. A haszid férfiak ajtót nyitottak neki, ám a nőkhöz ő sem juthatott be. A stetlt, ahogy a zsidók jiddisül a maguk városon belüli „városkáját” nevezik, Zollmann úgy ismeri, mint a tenyerét. A Stetl címet adta 2017-ben megjelent, több mint száz fotót tartalmazó albumának is.

(Címlapkép: Dan Zollmann. Forrás: www.danzollmann.com)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Binjomin rabbi: Mikor érdemes beleállni a vitába?
Mazsihisz hírek
A kormány és a Mazsihisz áttekinti a 2000-es megállapodásukat
Zsidó világ
„Vedd a botot és gyűjtsd egybe a községet...”