A bécsi aranykor zsidó öröksége és hatása Magyarországra

2023. November 29. / 17:28


A bécsi aranykor zsidó öröksége és hatása Magyarországra

Konferenciát szerveztek az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem (OR-ZSE) egyházi/felekezeti közösségszervező szakos hallgatói a Bálint Házban. Az eseményt Rossini: A sevillai borbély – Don Basilio áriája nyitotta meg, amit Handó István előadásában hallgathattak meg a vendégek.

Közösségszervező szakos hallgatók konferenciája a Bálint Házban

A konferenciát megelőző kutatómunkáról Goldmann Mártát, az OR-ZSE egyházi/felekezeti közösségszervező szak vezetőjét kérdeztük, aki elárulta, hogy egy egész féléves feladatsort tudhatnak maguk mögött a hallgatók.

– A szemeszter során elsajátított tananyag a tanulmányi kirándulásokon csúcsosodott ki a diákok számára, akiknek így lehetőségük nyílt ingergazdag környezetben, helyi forrásokból tájékozódva mélyíteni a tudásukat és felkészülni a félévzáró konferenciára.

Vácra és Bécsbe is ellátogattak az OR-ZSE hallgatói, akiknek csoportokba rendeződve kellett teljesíteniük a feladatokat, és együttműködve elkészíteni saját projektmunkájukat.

orzsekonf-23-11-2.png

– Három évfolyamból vannak jelen a diákok, így egymástól tanulva, egymást segítve és motiválva fejleszthetik a képességeiket és gyakorolhatják a kutatómunka fázisainak megtervezését, végrehajtását – tette hozzá Goldmann Márta, aki elárulta, hogy a hallgatók az OTDK-n (Országos Tudományos Diákköri Konferencia) is részt vesznek. – Tavaly négyen is bejutottak az országosba, ezért is kellenek a kihívások, hogy mindez motiválja a diákokat.

Maga a konferencia megszervezése is a hallgatók feladata a plakátkészítéstől kezdve a büfé intézésén át egészen a terem lefoglalásáig. A szakvezető fontosnak tartja, hogy közösségszervező szakosként strukturálisan lássák át, hogyan zajlik egy konferencia megszervezése, illetve azáltal, hogy minden folyamatból kiveszik a részüket, később otthonosabbak fognak mozogni az ilyen eseményeken.

Az előadások színes témái egyaránt foglalkoztak a hagyományőrzéssel, a zsidó kulturális értékek társadalmi beágyazottságával a művészeti alkotások tükrében, illetve a vallás és tudomány összefonódásával. Az „És akkor becsukták az ablakokat” című kiállítást váci látogatásukkor tekinthették meg, ahol Horváth M. Ferenc, a levéltár igazgatója rengeteg, a kutatáshoz szükséges szakmai anyaggal látta el őket.

Az évenkénti konferenciákkal hagyományt kívánnak teremteni a hallgatók, jövőre tanulmányi kirándulásukat Temesvárra tervezik.

A vasárnapi előadások témái:

 ▪ Bécs aranykora - Stefan Zweig és kortársai
 ▪ Freud és a vallás kapcsolata
 ▪ A bécsi kultusz-reformok hatása Magyarországra
 ▪ Eltűnt műkincsek nyomában
 ▪ „És akkor becsukták az ablakokat” egy kiállítás bemutatása
 ▪ XX. századi rabbi sírok a Kozma utcai temetőben

Zucker-Kertész Lilla

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kultúra
Vagon Naplók – emlékezés Mohácsi Jenőre
Mazsihisz hírek
Erősíteni kell a zsidó közösségek ellenálló képességét