Ma 130 éve született Ludwig Marcuse író, filozófus

2024. Február 08. / 10:54


Ma 130 éve született Ludwig Marcuse író, filozófus

Egy berlini zsidó családban 1894. február 8-án, azaz 130 éve született Ludwig Marcuse, aki egyszerre volt remek íráskészséggel megáldott író és termékeny filozófus. Igaz, ami számára óriási előny volt, az az olvasóközönség és a kritika számára némi zavart okozott, hiszen a filozófusok írónak, míg az írók filozófusnak tartották. Ettől függetlenül Marcuse nagyszerű tudományos könyvekkel gazdagította a XX. század irodalmát.

Mivel a Marcuse név igen ismert a tudományban, rögtön az elején tisztázzuk: a vezetéknevük azonossága és kortársi mivoltuk ellenére Ludwig Marcuse (1894-1971) nem állt rokonságban Herbert Marcuse (1898-1979) filozófussal, szociológussal,  a világhírű frankfurti iskola egyik alapítójával – igaz, annyi csavar azért van az élettörténetben, hogy Ludwig Marcuse-nak volt egy bátyja, akit Herbertnek hívtak...

De visszatérve az író-filozófus életére és munkásságára: a zsidó családban született Ludwig Marcuse tisztában volt vele, hogy milyen halálos fenyegetést jelentenek a nácik, így közvetlenül a Reichstag leégése után elhagyta Berlint, majd 1940-ig Franciaországban élt, később pedig az Egyesült Államokban telepedett le. 1944-ben lett amerikai állampolgár lett. 

Az Államokban sokáig nem találta a helyét, évekig tartó nélkülözés jutott osztályrészéül, de a keserű éveknek véget vetett, hogy Marcuse a Los Angeles-i Dél-Kaliforniai Egyetem filozófia és német irodalom professzoraként kezdett dolgozni. 

Marcuse sok művet szentelt a német irodalom és tudomány elemzésének, s olyan írók, tudósok életművel foglalkozott behatóbban, mint Heinrich Heine, Ludwig Börne, Georg Büchner, Sigmund Freud. Kutatóként elemezte az obszcenitás szerepét a művészetben, egyik legfontosabb kései műve az 1962-ben megjelent Obscene: The history of an indignation (Obszcén: A megbotránkozás története) című munka.

Miután az Államokban professor emeritus (nyugdíjazott professzor) lett, Marcuse 1963-ban visszatért szülőhazájába, és a bajorországi Bad Wiessee városában hunyt el 1971. augusztus 2-án.

Címlapkép: Ludwig Marcuse 1969-ben. Fotó: Gerhard Rauchwetter/dpa

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek