Malek Andrea és Jáger Bandi koncertje a Gyöngyösi Zsidó Fesztiválon

2024. Szeptember 23. / 09:57


Malek Andrea és Jáger Bandi koncertje a Gyöngyösi Zsidó Fesztiválon

– Óriási hangulat, nagyszerű előadás! – mesélte a koncertről dr. Weisz Péter, a Gyöngyösi Zsidó Hitközség elnöke, a rendezvény főszervezője. Malek Andrea ünnepelt magyar énekesnő Jáger Bandi közreműködésével és zenészei kíséretében lépett színpadra a Gyöngyösi Zsidó Fesztivál keretében megrendezésre kerülő, nagy érdeklődéssel várt koncerten.

A Gyöngyösi Zsidó Hitközség, a Status Quo Ante Izraelita Anyahitközösség és a Barankovics István Izraelita Műhely Egyesület összefogásával egy zeneileg kimagasló estével köszöntötték az érdeklődőket. A koncertre összegyűlt tömeg, több mint 300 ember izgatottan várta a fellépőket, akik egyedülálló zeneiségükkel gazdagították az idei fesztivált.

gyongyos4.jpgAz eseményen a sófár hangja is megszólalt. Kép: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Az est rendhagyó módon vette kezdetét, hiszen Elul hónapra tekintettel a gyöngyösi zsidó közösség főrabbija, Petrovits Péter fújta meg a sófárt, ezzel hozva még ünnepélyesebb hangulatot a Gyöngyösi Zsinagóga történelmi falai közé.

gyongyos1.jpgdr. Weisz Péter nyitotta meg az eseményt. Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A koncerten jelen volt a városi tévé, és a régió sajtó orgánumainak képviselői is. Az eseményt dr. Weisz Péter nyitotta meg, aki beszédében rávilágított, hogy a növekvő antiszemitizmus ellenére, amit a világban tapasztalhatunk, Magyarországon továbbra is lehetséges nem csupán zsidó rendezvények megtartása, de a teltházas közönség bizonyítja, hogy az emberek nyitottak a zsidó kultúra megismerésére, koncertekre, ahol zsidó és jiddis dallamok csendülnek fel.

A csodás előadás csak még jobban kiemelte a romos zsinagóga falai közt támadt sürgető igényt, hogy ez a gyönyörű, történelmi épület megérdemelné, hogy újból teljes pompájában tündököljön. A Baumhorn Lipót által tervezett zsinagógák sorában a gyöngyösi épület az egyedüli, amely ilyen leromlott állapotban van. A Mazsihisz támogatásának köszönhetően az épület immár nem ázik, de Dr. Weisz Péter kifejtette, hogy szeretné, ha a jövőben kulturális rendezvényeknek adhatna otthont mind a város, mind a zsidó közösséget szolgálva. 

A Gyöngyösi Zsidó Hitközség elnöke felolvasta dr. Grósz Andor, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökének üzenetét, aki kifejezte elismerését a fesztivál szervezőinek, majd méltatta a Gyöngyösi Zsidó Fesztivál magas színvonalát, megjegyezve, hogy e rendezvénysorozat a vidéki Magyarországon szervezett kulturális rendezvények közül példaértékűen emelkedik ki.

gyöngyos3.jpgKép: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A Mazsihisz-elnök beszédében emlékeztette a hallgatóságot Gyöngyös zsidó történelmére és a holokauszt tragikus veszteségeire.

– (…) a magyarországi holokauszt 80. emlékévében szeretném, ha lerónánk kegyeletünket az 1300 gyöngyösi mártír emléke előtt, akiknek hiányát, és soha meg nem született utódaik hiányát közösségünkben oly fájdalmasan érezzük.

A vészkorszak tragikus pusztításán túl – hallhattuk dr. Grósz Andor üzenetét – szeretnénk bemutatni az életet, a zsidó élet, a zsidó hagyományok és kultúra minden gazdagságát.

Ez a gondolat tükrözi a fesztivál kettős törekvését: tisztelegni a múlt előtt, miközben a magyarországi zsidó közösségek maradandó örökségét és kulturális gazdagságát ünnepeljük.

A Szövetség elnökének üzenete a zsidó és nem zsidó közösségek közötti egység és kölcsönös megértés fontosságát is hangsúlyozta. Kiemelte, hogy a társadalmakban csak összefogással, jó lelkiismeretű állampolgárokként tudjuk megakadályozni a történelem megismétlődését, csak így szállhatunk szembe a világszerte folyamatosan felbukkanó antiszemitizmussal.

gyongyos2.jpgMalek Andrea. Kép: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

dr. Grósz Andor üzenetében hangsúlyozta minden magyar állampolgár közös felelősségét abban, hogy emlékezzenek, tiszteljék és ápolják az őseik által ránk hagyományozott kulturális örökséget. Végezetül reményét fejezte ki, hogy az olyan rendezvények, mint a Gyöngyösi Zsidó Fesztivál, valamint Malek Andrea és Jáger Bandi koncertje, minden jelenlévő számára tartalmas kapcsolatokat és kulturális gazdagodást eredményezzenek.

A koncert tagadhatatlanul a fesztivál egyik fénypontja lett, amelyet a végén a közönség hatalmas tapssal jutalmazott. 

 Zucker-Kertész Lilla beszámolója

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Megemlékezést tartottak Újfehértón
2024. Szeptember 25. / 11:35

Megemlékezést tartottak Újfehértón

Zsidó világ
Sáná tová 5785! – Alma és méz
2024. Szeptember 26. / 21:08

Sáná tová 5785! – Alma és méz

Zsidó világ
Villányi András fotótárlata: Mozaikok a zsidóság életéből