Kántorcsúcstalálkozó a Bartók Tavasz programjában a 
Müpa-ban

2024. Február 01. / 12:28


Kántorcsúcstalálkozó a Bartók Tavasz programjában a Müpa-ban

Énekek ének címmel hazai és nemzetközi kántorművészek koncertjében gyönyörködhetünk a Bartók Tavasz idei kínálatában a Müpa - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem színpadán 2024. április 11-én, csütörtökön este fél nyolckor. Jegyárak: 4900 és 20.000 forint között. 

A koncerten közreműködik: Avraham Kirshenbaum, Nissim Saal, Chaim Stern, Zucker Immánuel, Rudas Dániel, Raáb Gábor – ének, Virágh András Gábor – orgona, MÁV Szimfonikus Zenekar. Vezényel: Elli Jaffe.

ellijaffe-cimoldal.jpg

A kántorművészet (házzánut) rendkívül fontos szerepet tölt be a zsidó liturgiában, hiszen az énekes az egész közösség könyörgését tolmácsolja a Teremtő felé, a lehető legmagasabb művészi fokon. A héberül sliach ciburnak (a közösség küldöttének) is nevezett kántortól tehát nemcsak a hagyományok ismeretét, a példás életmódot és a jó hangot várják el, hanem egyfajta előadóművészi kivételességet is.

Az Énekek éneke című koncerten a kántorok szólóban vagy kisebb-nagyobb együtteseket formálva nemcsak a neves zsinagógai énekszerzők legfontosabb műveit szólaltatják meg, de a tradicionális repertoárból is bőséggel válogatnak. Olyan kiválóságok kántorművészetében gyönyörködhetünk, mint az amerikai Nissim Saal, a Jeruzsálemi Nagy Zsinagóga kántora, Avraham Kirshenbaum, a budapesti Bethlen téri zsinagóga főkántora, Zucker Immánuel és Európa legnagyobb zsinagógája, a Dohány utcai zsinagóga kántora, Rudas Dániel.

A fiatalabb generáció képviseletében fellép a müncheni Ohel Jakob zsinagóga főkántora, Chaim Stern, valamint Raáb Gábor. Az előadás karmestere a Jeruzsálemi Nagy Zsinagóga Kórusának vezetője, a karmester, zeneszerző és énekes Elli Jaffe lesz.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Holokauszt 80 Emlékév: Országos sétaprogram 23 helyszínen
Zsidó világ
Történelem: A spanyol zsidók és Jehuda Ibn Gabirol