Jákov Hadas-Handelsman: Köszönjük Magyarország szolidaritását

2023. Október 09. / 11:51


Jákov Hadas-Handelsman: Köszönjük Magyarország szolidaritását

– Most az összefogás a legfontosabb, mert az Izrael mögötti koalíciónak erősnek kell lennie – közölte Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a ma Budapesten megkezdődött Nemzetközi Pro-Izrael Konferencián. A rendezvényen felszólalt Jákov Hadas-Handelsman, Izrael budapesti nagykövete, aki megköszönte Magyarország támogatását és a Zsidó Állam melletti következetes kiállását. A tanácskozáson beszédet mond dr. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke is.

A Nemzetközi Pro-Izrael Konferenciát (International Pro-Israel Summit) az Alapjogokért Központ szervezte mára a budapesti Néprajzi Múzeumba, s mint az a Zsidó Államot ért szombati terrortámadás miatt előre várható volt, a felkért előadóknak a súlyos helyzet miatt sajnos aktualizálni kellett a mondandójukat.

Gulyás_Gergely_summit.jpgGulyás Gergely (Fotó: Bruzák Noémi - MTI)

Így tett Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is, aki a teljes beszédét a terroristák által kirobbantott, sok civil áldozatot követelő háborúra fűzte föl. 

– Barátokra bajban van szükség, hiszen bajban mutatkozik meg, hogy ki az igazi barát. A terroristák által megtámadott Izraelt teljes mértékben támogatjuk harcában, amelyet területi szuverenitásáért, biztonságáért és védelemhez való jogáért folytat – jelentette ki Gulyás Gergely.

A politikus kiemelte: Magyarország köztársasági elnöke kapcsolatba lépett Izrael elnökével, és a magyar miniszterelnök is beszélt izraeli kollégájával, és a támogatásukról biztosították a Zsidó Állam vezetőit. 

Gulyás Gergely így fogalmazott: „hétvégén elborzadva néztük azokat a videókat, amelyek az emberi léttel összeegyeztethetetlen kegyetlenkedésekről adtak hírt”. Hozzátette: a történtek tükrében be kell látni, hogy korábban azoknak volt igaza, akik Izraelnek a Gázai övezetből való kivonulását rossz döntésnek tartották. A kancelláriaminiszter szerint Európának fel kell készülnie az esetleges menekültáradatra. 

– Nem elegendő a terroristákkal leszámolni, de a terrorizmus mindenfajta támogatása elfogadhatatlan, ezért most az összefogás a legfontosabb, mert az Izrael mögötti koalíciónak erősnek kell lennie – fogalmazott a Miniszterelnökséget vezető miniszter. 

Jákov Hadas-Handelsman, Izrael budapesti nagykövete a Magyarország és Izrael kiváló kapcsolatáról szóló, előre megírt beszéde előtt ugyancsak kitért a háborúra, amelynek kapcsán közölte: „a háború nem lesz rövid, de győzni fogunk”. 

J_H_H_summit.jpgJákov Hadas-Handelsman (Fotó: Bruzák Noémi – MTI)

A diplomata felhívta a figyelmet arra, hogy a Hamasznak és az ISIS-nek csak a neve más, a módszerei ugyanazok, majd kitért arra: a terroristákat támogató Irán felelőssége megkerülhetetlen. A nagykövet hangsúlyozta:  Európában és Észak-Amerikában a nagyvárosok utcáin tömegek éljenezték az izraelieket gyilkoló terroristákat, és ezeknek a tömegmegmozdulásoknak sehol sem vetettek véget, ami fontos figyelmeztetés. Mint mondta, terroristákat támogatni éppen olyan, mint megpróbálni domesztikálni egy mérges kígyót, nem fog sikerülni. 

Jákov Hadas-Handelsman az immár előre megírt beszédében hosszan méltatta Magyarország és Izrael kiváló politikai kapcsolatait, és – Cukor Adolftól Tony Curtisen és Jamie Lee Curtisen át Kertész Imréig – szót ejtett azokról a magyar zsidó származású, világhírűvé lett emberekről, akik dicsőséget szereztek nevüknek, a zsidóságnak és országuknak. 

A nagykövet kiemelte: nagyon lényeges, hogy Magyarország minden nemzetközi fórumon következetesen kiáll Izrael mellett, s felhívta a figyelmet arra is, hogy az EU-ból Magyarország volt az egyetlen, amely támogatta a Zsidó Állam és több arab ország között megkötött Ábrahám-egyezményeket. Jákov Hadas-Handelsman hálás szavakkal köszönte meg Magyarország korábbi és mostani támogatását.

A konferencián részt vesz és felszólal dr. Grósz Andor, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke is, akinek beszédéről később beszámolunk.

(Címlapkép: Izrael budapesti nagykövete. Fotó: Bruzák Noémi – MTI)

* * *

 Az Országgyűlés Magyar-Izraeli Baráti Csoportjának nyilatkozata

A magyar Országgyűlés Magyar-Izraeli Baráti Csoportja a leghatározottabban elítéli az Izraelt szombat hajnalban ért terrortámadást, elismeri Izrael önvédelemhez fűződő jogát, és őszinte együttérzését fejezi ki Izrael Kormányának és az izraeli népnek az őket ért veszteségek miatt. A magyar Országgyűlés Magyar-Izraeli Baráti Csoportja biztosítja Izraelt, hogy mellette áll ezekben a nehéz napokban és őszintén reméli, hogy sikerül elkerülni a helyzet további eszkalálódását, mert egy közel-keleti erőszakhullám drámai következményekkel járhat a globális biztonságra. (MTI-OS)


mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek