Miért nyitjuk ki az ajtót ma este? – pészachi tárlat a budapesti 2B Galériában

2022. Április 15. / 15:29


Miért nyitjuk ki az ajtót ma este? – pészachi tárlat a budapesti 2B Galériában

A széder este egyik fontos mozzanatát, az ajtó kinyitásának szimbolikus pillanatát járja körbe a budapesti Ráday utcában található 2B Galéria pészachra időzített, új tárlata. Kiállító művészek: Böröcz András, Halas István, Ilauszky Tamás, Július Gyula, Koller Margit, Kósa Gergely, Roskó Gábor, Szabó Eszter Ágnes, Várnagy Tibor, Wechter Ákos. Az Ajtó című kiállítást május 13-ig tekinthetik meg. 

Az ünnepi vacsorán minden meghatározott rend szerint zajlik, ennek egyik része, hogy az est egyik pontján az ajtót kinyitjuk. Hogy ez a szabály mit szimbolizál, arra többféle magyarázat is született, megmutatva a hagyományok át- és újraértelmezésének igényét az egymást követő, más-más történelmi helyzetekbe kerülő generációk gondolkodásában.

278315287_5159700837401573_2219203680087780469_n.jpgA kiállítás megnyitója előtti pillanatok (Fotó: 2B Galéria/Facebook)

Az egyik magyarázat Élijáhu/Illés prófétához kapcsolódik. Az esti vacsorát követő hálaadó ima után ugyanis egy pohár bort töltünk neki (ezt hívjuk Élijáhu serlegének) majd résnyire kinyitjuk a bejárati ajtót, hogy a próféta meglátogathasson bennünket és leülhessen az ünnepi asztalhoz. A hagyomány szerint Élijahu próféta, aki majd egyszer a Messiás hírnöke lesz, ezen az estén megtiszteli jelenlétével az otthonunkat.

Más eseményre utal a következő magyarázat. A Tóra úgy írja le a széder estét, mint „az őrzés éjszakáját”. Ez az az este, amikor Isten megóvta a zsidókat a legutolsó, tizedik csapástól, ami az egyiptomi elsőszülöttek halálával járt. Az ajtó kinyitása kifejezi Isten felettünk való őrködésébe vetett hitünket, amikor nem félünk a fanatikus üldözés tébolyától.

A harmadik értelmezés az inkvizíció korába, az Ibériai-félszigetre vezet és ellentmond mind a profétára várakozás ünnepi hangulatának, mind a hitében megerősödő, magabiztos és immár a szabadságot választó zsidó nép önképének. A spanyol és portugál marannók (kereszténység felvételére kényszerített zsidók) életük árán is megtartották a széder estét. Az a szokás, hogy kinyitjuk az ajtót az est során, arra emlékeztet bennünket, ahogy a marannók óvatosságból kémlelték a környéket nem leselkednek-e rájuk az inkvizíció emberei.

Kiállító művészek: Böröcz András, Halas István, Ilauszky Tamás, Július Gyula, Koller Margit, Kósa Gergely, Roskó Gábor, Szabó Eszter Ágnes, Várnagy Tibor, Wechter Ákos.

(Forrás: 2B Galéria)

(Címlapkép: Halas István munkája a tárlat anyagából)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek