Zsblog: a zsidók és a tetoválás

2020. Augusztus 12. / 17:45


Zsblog: a zsidók és a tetoválás

Milyen érvek szólnak ellene, hogy egy zsidó identitással rendelkező ember tetoválást csináltasson magára? Tényleg igaz, hogy tetovált embert nem temetnek el zsidó temetőben? Mit mond erről a témáról a Tóra és a hagyomány? A Miklós Dóri által szerkesztett Zsblog csokorba szedte a tudnivalókat.


Már egészen kiskoromtól kezdve azt hallottam a családomban, hogy nagyon nem szép dolog a tetoválás, és még véletlenül se csináltathatok, akkor sem, ha felnőtt leszek. Felnőtt lettem és eszem ágában sincs. Több ok miatt sem. Az egyik legfőbb ok, ami miatt egy zsidó nem csináltat tetoválást (amennyiben nem vallásos) az az, hogy a holokauszt idején nem választhatták meg felmenőink, hogy szeretnének-e tetoválást vagy sem – olvashatjuk a Zsblog mai bejegyzésében. 

holo.jpgHolokauszttúlélő tetovált karral

A poszt idézi a legfontosabb útmutatót, a Tórát, amelyben ez szerepel: „Bevágást halott miatt ne csináljatok testeteken és bélyegírást ne csináljatok  magatokon; én vagyok az Örökkévaló” (3Mózes 19:28). Rási szerint azért nem szabad „megbélyegezni” magunkat, mert az ember az Ö.való alkotása, és úgy teljes ahogy van, az embernek nincs joga ahhoz, hogy formálja teremtője művét (természetesen egészségügyi okokból történő beavatkozásra e tilalom nem vonatkozik).  

A szerző azt írja: „meglepetten hallottam, amint zsidó 10-12 évesek egy csoportja arról beszélget, hogy milyen tetoválása lesz, hogy ha felnőnek. Úgy éreztem, hogy közbe kell szólnom és fel kell őket világosítanom arról, hogy a zsidók nem csináltatnak tetoválást, ez nem hatott rájuk, viszont az a mondatom igen, hogy csak akkor temetnek el valakit zsidó temetőben, amennyiben nincs rajta tetoválás. Ettől annyira megijedtek, hogy (bízom benne) egy életre letettek arról, hogy megbélyegezzék magukat". 

S hogy tényleg nem temetnek el tetovált embert zsidó temetőben? Ha elolvassák a teljes írást, akkor megtudhatják.  

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek