Ukrajnai zsidók Budapesten: „A kedvezőtlen béke is jobb, mint a háború”

2022. Március 02. / 08:57


Ukrajnai zsidók Budapesten: „A kedvezőtlen béke is jobb, mint a háború”

A közelmúltban több napos képzési programra érkezett Budapestre több tucat fiatal zsidó az egykori Szovjetunió országaiból, így – többek között – Ukrajnából is. A napokban utaztak volna haza, ám a háború kitörése miatt egyelőre Magyarországon ragadtak. A magyar zsidó közösség tagjai – a Mazsihisszel és a Szochnuttal együtt – természetesen a segítségükre siettek. A csoport egyik tagjával beszéltünk arról, hogy miképpen élik meg a háborús napokat.

Az elmúlt hetekben több tucat zsidó fiatal tartózkodott Magyarországon egy zsidó képzési program keretében, a csoport tagjai a Független Államok Közösségének országaiból és Ukrajnából érkeztek. Ezen a héten utaztak volna haza, ám Ukrajna oroszok általi lerohanása ebben megakadályozta őket. Miután a Szochnuttól a magyar zsidó közösség tagjai tudomást szereztek róluk, rögtön a segítségükre siettek, köztük természetesen a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége is. (Adománygyűjtő akciónk internetes oldalát itt találják.)

A csoport egyik tagjával beszéltünk arról, hogy hogyan élik meg ezeket a napokat – ám biztonsági okokból személyes információkat nem szeretnénk közzétenni róluk. 

A Mazsihisz.hu portálnak nyilatkozó ukrajnai zsidó fiatalembertől először azt kérdeztük, hogy mit tud a családjáról, az otthoniak biztonságban és egészségben vannak-e, mire elmondta: folyamatosan kapcsolatban van a családtagjaival, akik szerencsére jól vannak, leszámítva azt, hogy a hazájukban éppen rakétatámadások folynak. 

Arra a kérdésünkre, hogy mielőtt Budapestre utaztak, számítottak-e rá, hogy az itt tartózkodásuk alatt kitör a háború, a fiatalember azt válaszolta: természetesen sokáig reménykedett benne, hogy az oroszok nem rohanják le Ukrajnát, ugyanakkor sajnos számított rá, hogy míg ő Magyarországon tartózkodik, bekövetkezik az invázió, hiszen folyamatosan nyomon követte a híreket, a fejleményeket, és a titkosszolgálati, hírszerzési források alapján biztosra lehetett venni a támadást. 

Érdeklődésünkre, hogy mihez kezd most, hazatér-e Ukrajnába, vagy inkább alijázik, az interjúalanyunk azt válaszolta: számára nagyon fontos volna hazamennie, hiszen a tanulmányai befejezéséig pár hónap van hátra, márpedig sokkal jobb esélyekkel indulna Izraelben, ha már megvolna a diplomája. Hosszú távon ugyanis az a terve – tette hozzá –, hogy Izraelben szeretne letelepedni. 

A Magyarországon tartózkodó hittestvérek számára a Mazsihisz adománygyűjtő akciót indított múlt hétvégén, eddig már közel 2 millió forint gyűlt össze. Mindenkinek köszönjük a felajánlásokat!

Kérdésünkre, miszerint hogyan értékelné a magyar zsidó közösség tagjaitól kapott segítséget, a fiatalember azt felelte: nagyon hálás a magyar hittestvéreinek a sok segítségért, ellátásért és vendéglátásért, amelyben részük van. Hozzátette: bonyolítja csoportjuk helyzetét, hogy a FÁK különböző országaiból jöttek, azaz vannak köztük ukránok és oroszok is. Ezt a helyzetet – mondta –, nem könnyű megélni, hiszen a csoport orosz tagjaival jelenleg éppen ellentétes oldalon állnak. Igyekeznek hát – ha nem is baráti, de – kollegiális kapcsolatot ápolni egymással. 

Utolsó kérdésünk az volt, hogy mit gondol, hamar véget ér-e a háború, vagy hosszan elhúzódik, mire az interjúalanyunk azt válaszolta: Ukrajna sajnos nagyon gyönge pozícióban van Oroszországgal szemben, s mivel az országnak nem érdeke a háború, jobb volna békét kötni, hiszen még egy kedvezőtlen béke is jobb a háborúnál. A legfőbb kérdés természetesen az – közölte –, hogy Ukrajna független állam marad-e, jelenleg ugyanis Ukrajna független állami léte a tét. 

Ledniczky Lívia, az Izraeli Kulturális Intézet programigazgatója elmondta: nagyon megható volt megtapasztalnia és büszkeséggel tölti el az a gyors és profi segítség, amit a magyar zsidó közösség, különösen a Mazsihisz válságstáb nyújtott ebben a helyzetben. 

Hozzátette: ,,ezen túl külön szeretném megköszönni azoknak, akik az elmúlt napokban fáradhatatlanul azon dolgoztak, hogy a legjobban tudjuk kezelni ezt a helyzetet, munkatársaimnak, elsősorban Kőszegi Jucinak, Keszthelyi Balázsnak és Palotás Imrének, a T12 közösségnek, Hidasi Henriknek, a Bét Sálom közösségnek, az Izraeli Nagykövetségnek, a Kosher Delinek, rabbiknak, pszichológusoknak, tolmácsoknak, mindenkinek, aki egyéni segítséget ajánlott". 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Újabb botlatóköveket raknak le Budapest XIII. kerületében
Pályázatok
Pályázati felhívás folyadékhűtő beépítésre