Mindennapi Smá Jiszráél a Facebookon március 5-től – mondjuk együtt!

2021. Március 02. / 11:58


Mindennapi Smá Jiszráél a Facebookon március 5-től – mondjuk együtt!

A Smá Jiszráél imaszakasz felolvasása immár az interneten is követhető lesz a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) Facebook-oldalain 2021. március 5-től. Ez a kezdeményezés abba a sorozatba illeszkedik, amelyet a Mazsihisz és a BZSH a magyar neológ zsidó közösségi hitélet fejlesztése céljából indít a pandémia tapasztalatai alapján.

„Smá Jiszráél, Adonáj Elohénu, Adonáj Echád!” Magyarul:  „Halljad Izrael, az Örökkévaló a mi Istenünk, az Örökkévaló az egyetlenegy!” Ezeket a tórai szavakat a vallásos zsidó emberek a reggeli és az esti imarend részeként naponta kétszer elmondják, hiszen a Smá Jiszráél szakasz felolvasása micva: a vallásos zsidóknak ezt minden nap kötelező elmondaniuk. 

Az ősi, több ezer éves szavak mostantól a legkorszerűbb technika révén kapnak új hangot: a Mazsihisz és a BZSH szervezésében a két szervezet Facebook-oldalaira 2021. március 5-től kezdve minden reggel 7 óra 30-kor kikerül egy videofelvétel, amelyen a Smá Jiszráél szakasz felolvasása tekinthető meg különböző előadóktól. 

A videófelvételeken közreműködik Deutsch Péter rabbi, Dési Tamás kántorjelölt, Fináli Gábor rabbi, Kendrusz Attila rabbijelölt, Markovics Zsolt főrabbi, Radnóti Zoltán főrabbi, Radvánszki Péter rabbi és Zucker Immánuel főkántor.

Ez a kezdeményezés abba a sorozatba illeszkedik, amelynek keretében a Mazsihisz és a BZSH szeretné elősegíteni a zsidó közösség számára a hitélet gyakorlását  a pandémia időszakában is. A Smá Jiszráél elindításával párhuzamosan – a magyar neológ zsidó közösségi hitélet fejlesztése céljából – a Mazsihisz és a BZSH internetes felületein elérhetővé lesznek a szombati gyertyagyújtási szabályok és egy „zsikipédia” nevű videólexikon szócikkei a legfontosabb zsidó fogalmak magyarázatára.

A Mazsihisz és a BZSH reméli, hogy reggelente minél többen megtekintik a felvételt, s minél többen mondják együtt a Smá Jiszráélt, hogy a magyar neológ zsidóság online körülmények között is megélhesse a közösséghez való tartozás élményét.

(Címlapkép: Aleks Megen/Pixabay)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek