Méltó és professzionális honlap készült a Heves megyei zsidóság történetéről

2022. Augusztus 19. / 13:01


Méltó és professzionális honlap készült a Heves megyei zsidóság történetéről

Heves memorial elnevezéssel készült el az a weboldal, amely Orbánné Szegő Ágnesnek „A Heves megyei zsidóság története a XVIII. századtól a holocaustig" című tanulmányát tartalmazza. A munka első változatához – amely 1944-ig követte nyomon a hevesi zsidóság történetét – annak idején nem más írt előszót, mint  Randolph L. Braham professzor (1922-2018), a holokausztkutatás világhírű szaktekintélye. 

„Ezen honlapot az általam vezetett, 1995-ben a tiszafüredi és környékbeli zsidóság szellemi és tárgyi emlékei ápolására hívatott Tiszafüredi Menóra Nyílt Alapítvány hozta létre, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (MAZSÖK)  támogatásával. Alapítványunk az eltelt 26 év alatt az egyetlen megmaradt épített tiszafüredi emlékhely, a mintegy 250 éve használt zsidó temető gondozásával, felújításával, mártíremlékhely létrehozásával szolgálta az itt élt zsidó emberek emlékének ápolását" – írja a Heves memorial elnevezésű weboldalon dr. Szegő Ágnes, a Menóra Alapítvány kuratóriumi elnöke.

A honlap alapját dr. Szegő Ágnesnek a Debreceni Egyetemen 2001-ben megvédett PhD-disszertációja képezi. A  weboldalon a doktori értekezés rövidített szövegét olvashatják fejezetekre osztva és képekkel illusztrálva. 

Mint dr. Szegő Ágnes a bemutatkozó blokkban fogalmaz: „Ma, a digitális írásbeliség korszakában azoknak a Heves megyében élt elődjeinknek állítunk emléket ilyen módon is, akik a megye modernizációjában létszámuknál jóval nagyobb szerepet töltöttek be".

A honlapon megtudhatjuk azt is, hogy a kutató és munkatársai a Jewishgen régi hitközségeket bemutató kehilalinks projektje keretében angol nyelvű honlapokat készítettek EgerGyöngyös és Tiszafüred zsidó lakosainak emlékére.

(Címlapkép: A tiszafüredi zsidó elemi iskola 4. osztálya 1922-ben, középen Lőwinger József. Forrás: Heves Memorial)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek