Heisler András: Sáná Tová! Legyetek beírva az Élet könyvébe!

2019. Szeptember 29. / 16:58


Heisler András: Sáná Tová! Legyetek beírva az Élet könyvébe!

Búcsúzunk az 5779-es zsinagógai esztendőtől, és készülünk az újévre. Az alábbiakban Heisler Andrásnak, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökének az újévi köszöntőjét közöljük.  


Kedves barátaim!

Új esztendőre készülünk, ami nálunk, zsidóknál egyfajta lelki elmélyülést jelent. Számvetést az elmúlt évről, s egyfajta bűnbocsánattal felkészülést a következőre. 

Nehéz esztendőt zártunk, 5779-ben sok barátunk között elvesztettünk olyan mestereket, akiknek életműve meghatározó módon befolyásolta nem csak közösségünk, de a teljes Magyarország fejlődését is. Meghalt Ungvári Tamás, Heller Ágnes, Rajk László és Konrád György, négy olyan tanító, aki mindig odafigyelt a másik véleményére, mert ismerte a párbeszéd társadalomban betöltött nélkülözhetetlen szerepét.

De a párbeszéd nem csupán szavakban valósulhat meg, hanem olyan nemes küzdelemben  is, mint a sport. Az elmúlt esztendőben megrendeztük a 15. Európai Maccabi Játékokat, vendégül láttunk 2300 zsidó sportolót, több ezer kísérőt szerte a világból. Párbeszédre léptünk olyan emberekkel, akik messze a világban elviszik a jó hírét a magyarországi zsidóságnak. 

Az 5779-es évben történt az is, hogy szeretett fővárosunkban, Budapesten parkot neveztek el Jeruzsálemről. Köszönet érte a Fővárosi Közgyűlés minden frakciójának és a főpolgármesternek!

Zsidók és nem zsidók együttélésének, ennek a különös szimbiózisnak talán a legtermékenyebb területe a kultúra, nem véletlen, hogy minden esztendőben megrendezzük Budapesten a Zsidó Kulturális Fesztivált, amely idén is kiemelkedően sok vendéget vonzott. Kolozsvárott és Beregszászon a Mazsihisz által szervezett Magyar Zsidó Napok rendezvénysorozata is portfóliónk részévé vált, hiszen felelősséget viselünk a határainkon túli magyarajkú zsidó közösségeinkért. Ugyanezt teszi a debreceni közösségünk által minden évben megszervezett Határon túli zsidó hitközségek konferenciája is.

Fontos eredménynek tartom, hogy idén jelentősen nőtt az adójuk 1%-át felajánlóink száma. Örömmel  tapasztaltuk, hogy idén már 11 017 állampolgártól összesen 77.770.048 forint felajánlást kaptunk, vagyis a három zsidó egyház támogatási arányában mind a felajánlók száma, mind az összegszerűség szerint a Mazsihisz vezet mintegy 80 százalékkal. Köszönjük a híveinknek, köszönjük a barátainknak!

De nőtt a taghitközségeink száma is: vidéki közösségeink legyenek bármilyen kicsinyek, fontosak számunkra. Ők azok, akik országos szinten képesek vigyázni értékeinkre, őrizni megmaradt zsinagógáinkat, a múltunkat jelentő temetőinket, s ők azok, akik jeleket hagynak maguk után arról, valaha milyen is volt a virágzó vidéki zsidó élet. Köszönet a vidéki elnököknek, fontos munkát végeznek.

Maimonidesre utalva hadd emlékeztessek arra: hallgatni vagy beszélni! De amennyiben a beszédet választjuk, a  hangsúlyos megszólalással kapcsolatban létezik egy szigorú tiltó parancsunk: „soha ne mondj olyanokat, aminek az ellenkezőjét gondolod!”  Az új esztendő beköszöntekor ezt mindenkinek jól az eszébe kellene vésnie. 

Az 5780. zsinagógai esztendő beköszönte alkalmából zsidó és nem zsidó barátainknak kívánok egészséget, társadalmi békét és boldog új esztendőt, Sáná Tová!

Kívánom, hogy neveik és szeretteik nevei legyenek beírva az Élet könyvébe!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek