Caroline mama megható üzenetét mindenki érteni fogja

2020. December 11. / 09:57


Caroline mama megható üzenetét mindenki érteni fogja

A Coolamnews című francia nyelvű zsidó portál a hanukára időzítve tette közzé az izraeli Bat Yamban élő, a cikkben Caroline mamaként említett idős asszony videóüzenetét, aki a hírhedt 1942-es párizsi letartóztatások és deportálások egyik túlélője. A videót az is megérti, aki nem beszél franciául. A drámai erejű képekből kiderül: a nácik által egykor elpusztításra ítélt, valahai kisgyermekből mára 51-szeres nagymama lett, aki az embereket egymás szeretetére szólítja fel.


A náci birodalom által megszállt Párizsban német parancsra több mint 13 ezer zsidót tartóztatott le a megszállókkal együttműködő francia rendőrség. Az embereket – köztük több ezer kisgyermeket – a téli sportrendezvényekre szánt kerékpárstadionban zsúfolták össze, ezért a francia közbeszédben a Vel d’Hiv szókapcsolat (a Vélodrome d'Hiver, azaz téli kerékpárstadion rövidítése) máig ezt a tragikus eseményt jelzi.

A stadionban gyermekként ott volt egy Caroline nevű zsidó kislány, aki túlélte a deportálást és már évtizedek óta Izraelben él. Az idős asszony a fönti videóban arról beszél, hogy nemrégiben megszületett az 51. unokája. Ebből az alkalomból azt az egyszerű és alapvető üzenetet közvetíti nekünk, hogy hagyjunk fel a gyűlölködéssel és keressük egymásban a jót.

Boldog hanukát neki is!

Forrás: Coolamnews.com

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Nagy elődeink
Nagy elődeink: Bloch Mózes (1815-1909)
2021. Január 06. / 18:10

Nagy elődeink: Bloch Mózes (1815-1909)

Megemlékezések
Istenneadja – Sas József halálára
2021. Január 17. / 10:53

Istenneadja – Sas József halálára

Kommentek