A nap, amikor kitört a II. világháború, Gandhi pedig Shana Továt kívánt

2021. Szeptember 01. / 14:09


A nap, amikor kitört a II. világháború, Gandhi pedig Shana Továt kívánt

Az Izraeli Országos Könyvtár őrzi azt a levelet, amelyet Mahatma Karamchand Gandhi egy cionista zsidó barátjának írt, s amelyben a modern India atyja a zsidó újév alkalmából küldi jókívánságait. A levél tragikus abszurditása, hogy 1939. szeptember elsején íródott, éppen azon a napon, amikor kitört a II. világháború.


„Dear Shohet, you have my good wishes for your new year. How I wish the new year may mean an era of peace for your afflicted people.
Yours sincerely,
M(ahatma) K(aramchand) Gandhi” 

Ezt az angol nyelvű levelet Gandhi egy bizonyos A. E. Shohet nevű, cionista zsidó férfinak postázta Bombay-be, aki egy bagdadi zsidó közösségből került Indiába. A. E. Shohet Bombay-ben (Mumbai) a Bombay-i Cionista Szövetség (Bombay Zionist Association – BZA) vezetője, valamint a cionista szövetség és a Zsidó Nemzeti Alap (Jewish National Fund)  által kiadott újság, a The Jewish Advocate szerkesztője volt.

gandhi2.jpg

Gandhi a zsidó újév alkalmából küldte írásos üdvözletét, amely magyarul így hangzik:
„Kedves Shohet, az önök újéve alkalmából fogadja jókívánságaimat. Kívánom, hogy az új esztendő a béke korszakát hozza el az ön sokat szenvedett népének.
Barátsággal,
M(ahatma) K(aramchand) Gandhi”. 

A levél keltezése megdöbbentő, hiszen Gandhi 1939. szeptember 1-én írta, a II. világháború kitörése napján, s aligha gondolta, hogy a levelében említett béke korszaka helyett az emberiség legnagyobb és legírtózatosabb tragédiája, a holokauszt következik el. Egyébként nem sokkal 1948-as meggyilkolása előtt Gandhi a nácik által elkövetett népírtást „korunk legnagyobb bűntényének" nevezte. 

A levél eredetije a Leir Alapítvány támogatásával került az Izraeli Országos Könyvtárba. Címlapképünkön a levél eredeti borítékja látható. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek