A megbocsátás, az igazság kiderítése – Jó szombatot!

2023. Szeptember 22. / 11:55


A megbocsátás, az igazság kiderítése – Jó szombatot!

Kedves olvasóink, hittestvéreink! A szombat szent ünnepe ma kora este 18 óra 25 perckor köszönt be, a királynő holnap este 19 óra 27 perckor távozik körünkből. Ez idő alatt honlapunk, valamint Facebook- és Instagram oldalunk nem frissül. A Tórából ezen a héten a Háázinu (Mózes 5. 32:1-52.) hetiszakaszt olvassuk. Jó szombatot minden kedves hittestvérünknek!

Hogyan lehet megbocsátani mégis, ha annyira nehéz, mikor kell megbocsátani? Jom Kipurra.

Aki képes megbocsátani az ellene elkövetett bűnöket, annak megbocsátják a bűneit az Égben – ezt írja a Talmud, a Ros háSáná traktátusban. Megbocsátani nem könnyű, nem is mindig elvárható és rengeteg előfeltétele van. A másik őszinte megbánása nélkül elképzelhetetlen.

De még akkor is nehéz. 

Vannak nagyon jogos és súlyos sérelmeink. Mély sebeink, amelyeket nem gyógyít a mégoly őszinte bocsánatkérés. A múlt nem megváltoztatható, akkor se, ha ma már nem követné el ellenünk felebarátunk azt, amit elkövetett régen. Ha nem bocsátunk meg, igazunk van.

Csak mi lenne a világgal, ha az igazság alapján ítélnénk meg? 

Mi lenne velünk, ha mindig azt kapnánk, amit érdelünk. A Jom Kipur az igazság meghaladása a kegyelem nevében. Annak hirdetése, hogy a megbocsátás erősebb, mint az igazság. Ha erősebbé tesszük. És bármilyen furcsa, végül mindannyiunknak így lesz a jobb. Ezt mondja a Talmud. 

Ha megtanulunk megbocsátani, egyfelől megkönnyebbülünk, mi magunk is 

elengedjük a harag terhét, könnyebb lesz a szívünk, ha sikerül, továbbá reménykedhetünk abban, hogy mások, hogy Isten megbocsásson nekünk. Hogy mi is meg tudjunk bocsátani magunknak. Mert az még nehezebb, nehezebb mindennél.

A megbocsátás, az igazság kiderítése, megfogalmazása a további bántás elkerülése érdekében, 

utána a lemondás erről az igazunkról, arról, hogy érvényesítsük és hogy jogosan haragudjunk, nehéz, fájdalmas és felszabadító. A legnagyobb dolog, ami közöttünk történhet, az a megbocsátás és az, ha tudjuk, hogy ránk is jogosan haragszanak többen, hogy mindig egyszerre vagyunk sértők és sértettek, megkönnyíti. Ha mi megbocsátunk, nekünk is megbocsátanak az Égben. Minél jobban tudunk megbocsátani, annál közelebb jutunk Istenhez, aki örökké él és van módja mindent megbocsátani.

Jom Kipur napján könnyűek vagyunk, mint az Angyalok. A megbocsátás könnyűségének súlytalansága ez. 

Békés ünnepet kívánuk!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Közélet
NÜB-elnök: „A felejtés útja járhatatlan”
Zsidó világ
A magyar holokauszt saját emlékek alapján