Gránátalmafa az Izraeli Kulturális Intézettől az ünnepre

2022. Január 14. / 09:41


Gránátalmafa az Izraeli Kulturális Intézettől az ünnepre

A budapesti Izraeli Kulturális Intézet (IKI) a közelgő fák újéve alkalmából a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének egy gránátalmafát ajándékozott, amelyet Ledniczky Lívia programigazgatótól a Szövetség nevében Heisler András elnök vett át. Ezúton is köszönjük a Szentföldet felidéző ajándékot!


Jövő héten – a zsidó időszámítás szerint Svát hónap 15-én – ránk köszönt a fák újéve, amely mára az egyik legnépszerűbb ünneppé vált Izraelben. A közelgő tu bisvát alkalmából Ledniczky Lívia, a budapesti Izraeli Kulturális Intézet (IKI) programigazgatója egy gránátalmafát ajándékozott a Mazsihisznek, az ajándékot Heisler András elnök vette át a a Szövetség nevében. 

20220113_145951.jpgLedniczky Lívia és Heisler András (Fotó: Nagy Ákos)

Az IKI több zsidó intézménynek kedveskedett ezzel a Szentföldet felidéző ajándékkal, így eljuttattak egy-egy gránátalmafát többek között a BZSH Scheiber iskolájának, a BZSH Benjamin ovijának, a JCC Budapest – Bálint Háznak, a Gólem Színháznak és a Lauder iskolának

Mint ismert, a gránátalma egyike annak a hét szent terménynek, amely a tu bisváti széder kihagyhatatlan eleme (a többi a következő: füge, szőlő, datolya, búza, árpa, olajbogyó). A gránátalmát az úgynevezett ásszija szinthez sorolják a dióval, mandulával, mogyoróval, grapefruittal, ananásszal, kókusszal, pisztáciával, banánnal és kivivel. Ezek a gyümölcsök a téli szezont szimbolizálják, mert a védelmező külső, kemény héj eltávolításával egy húsos, sebezhető belsőt kapunk. Erről a szimbolikáról és más érdekességekről bővebben az ünnepre kiadott zsebkönyvünkben olvashatnak.

(Címlapkép: Orna Wachman/Pixabay)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Ma 10 éve halt meg Kemény Henrik bábművész
Mazsihisz hírek
Elfogadta BZSH közgyűlése a 2022. évi költségvetés tervezetét

Kommentek