BZSH Külker Technikum: Együtt az ország legnagyobb üzleti egyetemével

2021. November 03. / 15:50


BZSH Külker Technikum: Együtt az ország legnagyobb üzleti egyetemével

Szerző: Kácsor Zsolt

A technikusi és felsőfokú képzések összehangolására együttműködési keretmegállapodást kötött ma a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) Külkereskedelmi Technikuma és a 17 ezer hallgatóval rendelkező Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE). Ez óriási lépés a  technikusi szakképzettséget nyújtó programok és a felsőoktatás közötti tudásbeszámítás megteremtésében, hiszen az együttműködés egyik legfontosabb hozadéka: a BGE el fogja ismerni a BZSH technikumának egyes képzésein szerzett krediteket is.  


A jelenkori magyar üzleti kihívások szempontjából üdvözlendőnek tartjuk, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium különös hangsúlyt helyez a technikusi szakképzésekre, az pedig számunkra egyszerre megtiszteltetés és előnyös lehetőség, hogy a Budapesti Zsidó Hitközség Külkereskedelmi Technikumával együttműködést köthetünk – fogalmazott dr. Heidrich Balázs professzor, a Budapesti Gazdasági Egyetem rektora azon az aláírási ceremónián, amelyet ma tartottak az egyetem Markó utcai főépületében. 

A rektor kiemelte: biztos benne, hogy a BZSH Külkereskedelmi Technikumával a közös szakmai kapcsolatokon túl a tehetséggondozás területén is együtt fognak tudni működni, igaz – tette hozzá – ez nem túl egyszerű, viszont nagyon élvezetes oktatói munka egy olyan egyetemen, amely az ország legnagyobb üzleti képző intézménye, s ahol jelenleg 17 ezer hallgató tanul. 

Dr. Heidrich Balázs professzor hozzátette: számukra egyszerre büszkeség, öröm és felelősség, hogy a BGE tavaly az ország legnépszerűbb felsőoktatási intézménye volt. A BZSH Külkereskedelmi Technikumával kapcsolatban a rektor azt mondta: az együttműködésnek a csírái már eddig is megvoltak, most pedig nagy örömmel vágnak neki a közös munka újabb állomásának.

Báló András, az Innovációs és Technológiai Minisztérium Felsőoktatási Képzési Osztályának főosztályvezetője a rendezvényen Scheiber Sándort, a neológ zsidóság nagy tudósát méltatta és idézte: „Senki nem élhet légüres térben: sem a tudós, sem a tanár, sem a szónok, sem a lelkipásztor. Lépést kell tartanunk a kor tudományával, a társadalmi haladással, a technika fejlődésével, a világ változásával”. 

A főosztályvezető úgy fogalmazott: Scheiber Sándor szellemi örökségének jegyében ma olyan megállapodás születik a Budapesti Zsidó Hitközség Külkereskedelmi Technikuma és a Budapesti Gazdasági Egyetem között, amely a fiatalok jövőjének szolgálatában áll. Kifejtette:a keretmegállapodás legfontosabb üzenete, hogy a szakmai képzést választó diákok számára is kiszámítható karrierlehetőségeket kell nyújtani, és most egy olyan struktúra teremtődik meg, amelynek révén a szakképzésben részt vevő diákok rugalmasabban kerülhetnek be a felsőoktatásba. Mindez olyan szakmapolitikai tervezésen alapszik – mondotta Báló András –, amelynek egyik fontos eleme az együttműködés az elméleti és gyakorlati területen.

bzsh (3).jpg(A fotókon jobbról balra: Pintér Katalin, a Budapesti Gazdasági Egyetemért Alapítvány kuratóriumi tagja; dr. Heidrich Balázs, a BGE rektora; Salusinszky András, a BZSH Külkereskedelmi Technikumának igazgatója; dr. Kunos Péter, a Mazsihisz-BZSH ügyvezető igazgatója. Fotók: KZS)

Dr. Kunos Péter, a Mazsihisz-BZSH ügyvezetője többek között azt mondta: a BZSH Külkereskedemi Technikumának – amely annak idején szakgimnáziumként jött létre – legfőbb célja, hogy érettségizett fiatalok számára nyújtson piacképes szakképesítést. Mint mondta, a BGE a keretmegállapodás aláírásával egyúttal azt is elismeri, hogy a BZSH Külkereskedemi Technikuma országos szinten is nagy presztizsű képzést ad, továbbá lehetőséget ad a technikum tanulóinak arra, hogy könnyebben juthassanak be a BGE különböző szakjaira. Dr. Kunos Péter szerint a diákok számára ez az együttműködés azt jelenti, hogy hogy a technikumból a tanulók már komoly szakmai ismeretekkel és nyelvtudással felvértezve léphetnek be az egyetemi képzésbe, így később sokkal komolyabb esélyekkel érvényesülhetnek a munkaerőpiacon.

Arra a kérdésünkre, miszerint a BGE a jövőben miképpen fogja beszámítani a BZSH Külkereskedelmi Technikumában szerzett képzési krediteket, Salusinszky András, a technikum igazgatója érdeklődésünkre azt mondta: a keretmegállapodás egyik legfontosabb alappillére, hogy az egyes szakképzésekben szerzett kreditpontokat az egyetemre bejutó diákok esetében a BGE el fogja ismerni. Hozzátette: a mostani, 2021-22-es tanévben végző diákok esetáben az egyetem 32 kreditet számít majd be az egyetemi tanulmányi eredményekbe, a későbbiekben pedig már 64 kredit elismerésére lesz lehetőség. 

bzsh (5).jpg

AZ EGYÜTTMŰKÖDÉS CÉLJA

A BZSH Külkereskedelmi Technikum és a Budapesti Gazdasági Egyetem  együttműködésének célja, hogy elméleti és gyakorlati tudásbázisukat, valamint kapcsolatrendszerüket meghatározott szakmai célok érdekében mozgósítsák.

 Ennek keretében az egyetem szellemi kapacitásai hasznosulnak majd a technikusi és okleveles technikusképzés szakmai programjaiban, s a felek kialakítják a technikusi szintű szakképzettséget nyújtó képzések és a felsőoktatás közötti tudásbeszámítás módszerét, megteremtve ezáltal a két képzési forma közötti átjárhatóság új modelljét.

Vállalják azt is, hogy közös tananyagfejlesztést valósítanak meg a technikumi és a felsőoktatási képzés jobb tartalmi összehangolása és egymásra épülésének biztosítására, továbbá közös tehetséggondozási programot dolgoznak ki a technikusi képzésben résztvevők szakmai tudásának, készségeik és kompetenciáik fejlesztérésére. 

Az együttműködéstől azt remélik, hogy növelheti a fiatalok pályaválasztásának tudatosságát, ezáltal javítva a munkaerőpiaci elhelyezkedési esélyeiket és munkavállalói kompetenciáikat. A gyakorlatban mindez azt is jelenti, hogy a két intézmény együttműködésre törekszik a felsőoktatásba történő belépéshez szükséges nyelvvizsgakövetelmények teljesítésében. 

A technikum által tervezett 5+1 éves okleveles technikusi képzések esetében közösen dolgozzák ki a képzési programokat (órakereteket, tananyagtartalmat, igazolás kiállításának feltételeit stb.), és együttműködnek az emelt szintű érettségi követelményeinek teljesítéséhez szükséges szakmai ismeretek meghatározásában, átadásában.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek