Raoul Wallenberg emléktáblát avattak a Józsefvárosban

2021. November 04. / 20:32


Raoul Wallenberg emléktáblát avattak a Józsefvárosban

1944 őszén Raoul Wallenberg áthelyezte főhadiszállását Budáról az Üllői út 2-4-be, a Kálvin tér mellé. Az épület, mely korábban egy holland biztosító társaságé volt, Wallenberg számos szervezetének adott otthont, s innen irányította a mentőakcióit.

wallenberg-emlektabla-1.jpg

Ma egy emléktábla került itt elhelyezésre a Raoul Wallenberg Egyesület kezdeményezésére. Dag Hartelius, Svédország budapesti nagykövete beszédében kiemelte, hogy fontos ismerni és elismerni ezeket a történelmi helyeket, mert emlékeztetnek bennünket a II. világháború borzalmaira.

A tragédiára, mely nem olyan régen ezeken az utcákon történt, ahol ma mi járunk. A nagykövet továbbá azt is kihangsúlyozta, hogy nem elég emlékezni, de tenni is kell az antiszemitizmus, a rasszizmus, a gyűlölet és a kirekesztés ellen, melyek sajnos jelen vannak a mai világban.

wallenberg-emléktábla-2.jpg

Az eseményt dr. Sebes József, a Raoul Wallenberg Egyesület elnöke nyitotta meg. A svéd nagyköveten kívűl emlékező szavakat mondott Kate Watz holokauszttúlélő és dr. Erőss Gábor, Józsefváros alpolgármestere.  (Forrás: Svédország magyarországi nagykövetsége Facebook-oldala)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek