Mindig nézd az élet napos oldalát: a Brian élete rendezőjére emlékezünk

2020. Január 24. / 09:53


Mindig nézd az élet napos oldalát: a Brian élete rendezőjére emlékezünk

Terry Jones, a legendás Monty Python csoport alapítója, a Brian élete és az Élet értelme című zseniális filmek rendezője, a Gyalog Galopp társrendezője volt. A világ legviccesebb és legbotrányosabb filmje egy zsidó fiúról, akiről azt hitték Izraelben, hogy ő a Messiás.

Brian Cohen élettörténete tévedések vígjátéka. A názáreti Jesuával egy napon született fiatalember egy abszurd kor abszurd hőse lesz, amelyben az ember nem érti a világot, nem tudni, jó-e vagy rossz Róma jelenléte a Szentföldön, nem tudni, melyik zsidó frakciónak van igaza a másikkal szemben – lásd a Júdea Népe Frontot, nem tudni, mi a jó, mi az igaz, kit mi tesz Messiássá, ki az, akire várunk, a világ szétesett és a káoszban rend kéne, értelem, megváltás.

Az idő Júdeában megérett a megváltásra. Az eltévedés ideje az abszurd humor ideje, a derűs értelmetlenség kissé szorongó ünnepléséé. A megváltásra vágyó tömegektől szorongott kicsit a Brian élete, a kollektív mániák, a fanatizmus korszakában, mert amikor nem tudni, merre hány óra, megjelennek a zelóták, az önkéntes, kinevezett, vagy félreértett világmegváltók, és az se használ, ha Brian Cohen anyukája kiszól nekik az ablakon, hogy menjenek haza, mert Brian nem Messiás, hanem elég rossz fiú.

Brian anyukája egy amatőr történész volt és profi színész és a film rendezője, Terry jones, aki a napokban, 77 évesen meghalt. És aki egy zsidó mesébe sűrítette viccesen pesszimista történeti belátásait, a világ legbotrányosabb és legviccesebb filmjébe, a Brian életébe. Amelynek végén a kereszthalál jelenetében halljuk a végső, örökké érvényes jótanácsot, mindig nézd az élet napos oldalát. 

Tegyünk így. Isten nyugosztalja Terry Jonest.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Jonathan Sacks rabbi a micvákról
2024. Április 05. / 13:26

Jonathan Sacks rabbi a micvákról

Zsidó világ
Binjomin rabbi a sékelek szombatjáról
2024. Március 08. / 12:42

Binjomin rabbi a sékelek szombatjáról