Az egyik
legnagyobb magyar színészre emlékezünk ma – Zenthe Ferenc 100

2020. Április 24. / 12:40


Az egyik legnagyobb magyar színészre emlékezünk ma – Zenthe Ferenc 100

A Szomszédok egyik kedves jelenetében Böhm bácsi (Máriáss József) segítségül hívja Vágási Ferit (Nemcsák Károly) és Takács Istvánt, Taki bácsit (Zenthe Ferenc). Közben a háttérben felcsendül Fényes Szabolcs és Szenes Iván slágere, a 2x2 néha 5 . Böhm, akinek ez az egyik kedvenc régi magyar filmje, a kistévéje elé szalad és izgatottan kérdezi Takácsot, hogy ezt látta-e. Takács szúrósan nézi a monitort és fiatalkori önmagát, majd azt mondja, hogy ezt nem.

Az alkotók, kiváltképp a rendező Horváth Ádám szellemessége ez, nagyapja, Molnár Ferenc után szabadon: Játék a panelban; ugyanakkor ez a mozzanat nagyon is jellemző a ma 100 éve Rameshofer néven született Zenthe Ferenc pályájára.

Vannak színészek, akikhez egy szerepet társítunk; mindig az a bizonyos alakítás jut először az eszünkbe. Vannak színészek, ez a ritkább, akik, akár a kaméleonok, több figurát is jól hoznak, de nem is vesszük észre, hogy éppen kicsodák. És vannak színészek, akiknek megadatik, hogy több nagy szerepük is legyen. Zenthe az utóbbiak táborába tartozott. Ez összefügg szerencsésen hosszú életével és alkatával. Fiatalon a magyar történelem héroszait (Fekete Miska a Rákóczi hadnagyá ban, Gábor diák címszerepben és Eke Máté A Tenkes kapitányá ban) és a ma már történelminek számító ötvenes évek jövőépítő hőseit és átlagembereit alakította természetes realizmussal.

A ruganyos fiatalságát sokáig megőrző Zenthe időskorában pedig sorban játszhatta el a kedves-bölcs nagypapákat. Fiatalkori legjobb barátjának és Madách színházas kollégájának, Pécsi Sándornak másfajta pálya adatott. Hiába volt Zenthe két évvel idősebb Pécsinél, ő Ferkó maradt negyvenes éveire is, Pécsi pedig már harminc évesen aggastyánokat játszott – és ötvenévesen el is vitte a szívhalál miközben a IV. Henrik címszerepét tanulta.

A diákévek és a mesterévek bizonyos szempontból egymásra épülő szerepkörei között van azonban egy különleges sáv. És kivált egy főszerep: az 1983-as Jób lázadásá nak címszerepe. Nem csupán Jóbot alakítja, a hét gyermekét eltemető, tiszántúli parasztzsidót, hanem a lázadó embert is, aki dacol a sorssal, ellenszegül a végzetnek, vállalja a konfliktust hitsorosaival is, és feleségével örökbe fogad és nevelni kezd egy árvaházból hozott katolikus gyereket. Nem is játék ez, hanem átlényegülés. Olyan erő és keménység sugárzik Zenthéből, amit nemigen látni filmvásznon. Ha van arca az elpusztított vidéki magyar zsidóságnak, akkor az Zenthe Jób-arca és tekintete, és mellette a feleségéé, Rózáé (Temessy Hédi). A két rendező, Gyöngyössy Imre és Kabay Barna olyan látószöget és filmnyelvet talált, amely egyszerre mutatja meg a történet valóságos vetületét, a jogfosztástól deportálásig tartó folyamat állomásait és a cím szellemében az eset bibliai példázatát, vallásfenomenológiai és metafizikai dimenzióját. Lackó a Messiást keresi kétségbeesetten kiabálva a Tisza-menti erdőben. Alighanem öntudatlanul is a Jób befejezésével lép párbeszédbe Nemes-Jeles László a Saul fia utolsó jeleneteiben.

Zenthe Ferenc és Temessy Hédi a Jób lázadása című filmbenZenthe Ferenc és Temessy Hédi a Jób lázadása című filmben

Az egyik legnagyobb magyar színészre emlékezhetünk ma

Születése is kész szerencse. Apja, a Baranyából Salgóbányára kerülő Rameshofer Béla bányamérnök 50 éves, anyja Stephens Franciska 39 az első világháború után. Zenthe erdőmérnöknek, majd közgazdásznak készül. A jogásznak tanuló Pécsi Sándorral ketten jelentkeznek végül a Színművészeti Akadémiára. A már fentebb említett főszerepeken kívül több tucat filmben és tévéjátékban játszott kisebb szerepeket, A Szabó család hallgatói karakterét egyenesen visszakövetelték a sorozatba, így Szabó Icu szerelme, miután Balla Tiborként vízbe fulladt, újra megjelent az éterben Kárpáthy Zoltánként. És ott volt a színház, néhány vidéki év (Pécs, Győr, Debrecen) után több mint ötven esztendő a Madách színpadjain – a nagykörúton és a Kamarában is. Színházi színészként végig az alázat és a kollegialitás jellemezte. Érdemes megnézni, milyen partner a vibráló Márkus László mellett a Játék a kastélyban Gáljaként. Ez az egyik legnehezebb unterman-szerep a prosperói Turai mellett. És szerencsénkre ő lett Jack Lemmon magyar hangja is. A két színész között mély alkati rokonság van: a kisembereket nem megalázott és megnyomorított alakként, de nem is felmagasztosult, óriássá váló hősként játszották, hanem természetes életnagyságban, fanyar öniróniával. Időskorában pedig jött a már említett Szomszédok , és lett egy ország Taki bácsija a bájos Komlós Juci társaként. Philemon és Baucis Gazdagréten. Utolsó éveiben is játszott kisebb szerepeket filmekben. 2006 július 30-án hunyt el Budapesten.

Zenthe Ferenc különlegessége az egyszerűsége. Természetessége a stílusa. Lényege az embersége.

Szegő János

Címlapkép: Zenthe Ferenc a Jób lázadása cím filmben

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek