Április 16-án avatják a Horthyligetre hurcoltak emlékművét

2024. Április 08. / 10:49


Április 16-án avatják a Horthyligetre hurcoltak emlékművét

Nyolcvan évvel ezelőtt több száz újságírót, ügyvédet, üzletembert, művészt deportáltak a Csepel-szigeten lévő Horthyliget gyűjtő- és internálótáborba. A NÜB Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesülete és Budapest főváros vezetése közösen adja át Varga Tamás szobrászművész alkotását a Boráros téren április 16-án, kedden reggel 9 órakor.

A magyarországi közvélemény előtt szinte teljesen ismeretlen, hogy 1944-ben Budapesten is működött gyűjtő- és internálótábor, méghozzá a Csepel-szigeten Horthyliget néven. Az újságok vezető munkatársait, ügyvédeket, bankárokat, cégvezetőket, művészeket tartottak ott fogva teljesen ártatlanul, hiszen a „bűnük” mindössze a zsidó származásuk volt. A volt Weiss Manfréd Művek egyik gyártelepén létrehozott, 1944 tavaszától 1944 késő nyaráig működő táborban összesen több mint 700 ember raboskodott, közülük mintegy kétszáz ártatlan embert Auschwitzba deportáltak.

unnamed.jpgA felállítandó emlékjel. Varga Tamás szobrászművész alkotása

Annak érdekében, hogy  tábor emléke és az áldozatok emlékezete ne merüljön feledésbe, Kácsor Zsolt, a Mazsihisz munkatársa és dr. Schiffer János, a NÜB elnöke kezdeményezésére emlékmű készült. 

A mű Varga Tamás szobrászművész alkotása: a füzetborító lapot idéző, nagy méretű fémlapok Mózes két kőtáblájára emlékeztetnek, amelyekre gyerekírással vésték föl a neveket. Varga Tamás elképzelése szerint az emlékjel anyaga azért alumínium, mert az említett Weiss Manfréd gyárban is alumíniumot használtak a repülőgépekhez; továbbá azért készült iskolai kézírással a névsor, mert az fogalmazódott meg a szobrászművészben: volt-e értelme ezeknek a szegény embereknek olyan szépen megtanulniuk írni, ha úgyis megölték őket…

Az emlékmű nyilvános avatására szeretettel várnak minden emlékezőt április 16-án, kedden reggel 9 órakor a főváros holokauszt-megemlékezésén a Boráros téren.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek