75 éve szabadult fel a budapesti gettó – emlékezzünk közösen!

2020. Január 08. / 11:57


75 éve szabadult fel a budapesti gettó – emlékezzünk közösen!

A Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) a budapesti gettó felszabadításának 75. évfordulója alkalmából megemlékezést tart 2020. január 19-én (vasárnap) délelőtt 10.00 órakor a Dohány utcai zsinagógában. Az eseményre tisztelettel várjuk az emlékezőket.

A gyászmegemlékezésen beszédet mond Mester Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség elnöke, dr. Frölich Róbert főrabbi és Szalay-Bobrovniczky Vince, civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár. Az emlékező zsoltárokat Fekete László és Rudas Dániel főkántor énekli.

A megemlékezésen közreműködik az MH 5. Bocskai István lövészdandár debreceni helyőrségi zenekara, valamint a Dohány utcai zsinagóga kórusa és Ferenczi Eszter orgonaművész.

A megemlékezés a Wesselényi utcában található felszabadítási emléktábla megkoszorúzásával zárul. Felhívjuk résztvevőink figyelmét, hogy a megemlékezésen a férfiak számára fejfedő viselése szükséges.

Az eseményt 9:50 órától a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) facebook oldalán élőben közvetítjük.

A megemlékezésre Mester Tamás BZSH-elnök és dr. Kunos Péter ügyvezető igazgató nevében mindenkit tisztelettel meghívunk!

Az esemény facebook oldala ide kattintva

***

Hetvenöt éve, 1945. január 18-án szabadult fel a pesti gettó. A gettóban az egészségügyi viszonyok minősíthetetlenek voltak, az emberek tömegesen haltak meg, decemberben naponta 80-120 halottat vittek ki. 1945. január 18-án a Vörös Hadsereg közeledtére a nyilas őrség eltűnt, a kerítés deszkapalánkjait az emberek eltüzelték. A gettó felszabadulásakor csak a Klauzál téren több mint 3000 temetetlen holttestet találtak.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Izrael
Kibertámadás ért több ezer izraeli honlapot
Hírek, lapszemle
Néma megemlékezés a „horvát Auschwitzban"
Élet + forma
A Mazsihisz és az 1 százalék: Köszönjük a bizalmat!

Kommentek