Nagyra értékeljük az Elfeledett szomszédaink tárlat megálmodójának munkáját

2019. November 19. / 11:00


Nagyra értékeljük az Elfeledett szomszédaink tárlat megálmodójának munkáját

A 2012-ben megnyitott Elfeledett szomszédaink című tárlat a II. világháborúban elhurcolt pápai zsidó lakosság életét mutatta be. A kiállítás megálmodóját mindig foglalkoztatta, kik voltak azok az emberek, és milyen szerepet töltöttek be a település életében, akiket végül elpusztítottak.

Részlet a kiállításbólRészlet a kiállításból

A kiállítás rendezőjére 2006-ban nagy hatással volt egy varsói kiállítás, amelynek címe És én még mindig látom az arcukat. A tárlat fontos elemei olyan hatalmas nagyításban kinyomtatott fényképek, amelyek életnagyságban mutatták meg a holokauszt áldozatait.

Az Elfeledett szomszédaink kiállítás a látogatókkal, a pápai polgárokkal hasonló technikákkal ismerteti meg kik voltak az azóta elfeledett szomszédok. A pápai zsinagógában 2012-ben megvalósult kiállítás országhatárokon túli sikert hozott.

A Mazsihisz nagyra értékeli mindazok munkáját és erőfeszítéseit, akik a 20. század tragédiájának hiteles bemutatásával segítik a magyar társadalmat a történelem feldolgozásában. Akik ebben partnereink, később is számíthatnak ránk.

A kiállításról több fotót ide kattintva 

A tárlat

Nyomtalanul eltűnt emberek, orvosok, munkások, tanárok, magánzók: egykor a szomszédaink voltak. 500 fotográfiát és számtalan korabeli visszaemlékezést, hivatalos iratot mutattak be a pápai zsinagógában látható tárlaton.

Tanárként, orvosként, ügyvédként két évszázadon át voltak Pápa megbecsült polgárai. Az 1944-es deportálások után szinte nyomtalanul eltűntek a Veszprém megyei kisvárosból. Közel 3600 zsidót hurcoltak el ebben az évben koncentrációs táborokba Pápáról és környékéről. Többségük soha nem tért vissza, csak azok a képek maradtak róluk, amik a pápai zsinagógában tekinthetőek meg a 2012. július 15-én nyílt Elfeledett szomszédaink című tárlaton.

A kiállítás érdekessége, hogy a fényképeket, dokumentumokat nem csak holokauszt túlélők, hanem egykori szomszédok, munkatársak, ismerősök gyűjtötték össze.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek