Nagy zsidó vita Amerikában: szabad-e önvezető autót használni sábeszkor?

2017. November 04. / 20:24


Nagy zsidó vita Amerikában: szabad-e önvezető autót használni sábeszkor?

Egyre közelebb tűnünk kerülni az önvezető autók piacra kerüléséhez és ez a fejlemény teljesen megváltoztatja a sábeszt a hagyománykövető zsidók számára, mert technikailag lehetséges lesz használni szombaton. A Szombat lényegével azonban még a liberálisabb rabbik szerint is ellentétes.


Számos nagy cég az Ubertől a Fordig komolyan foglalkozik a gondolattal, hogy piacra dobják nemsokára önvezető autóikat. A kérdés, bár még nincsenek tisztázva a részletek és aligha a közeljövőre kell várnunk az első példányok megjelenését, egyre valóságosabbnak látszik. A vallásjogi tiltások, amelyek a szombati munkavégzésre vonatkoznak, valószínűleg kikerülhetőek lesznek az önvezető autókban és ha megengedhetővé válik a használatuk, a szombat atmoszférája végleg odavész, hiszen a szombat attól különbözik a hétköznapoktól, hogy nem rohangálunk autóval, hanem nyugton maradunk és egymásra figyelünk, hogy nem hétköznap, hanem valami más

„Ez a szombat szelleméről szól. Még ha vallásjogilag lehetővé is tehetnénk az önvezető autót szombati használatra, a lényeg elveszne.”Ysoscher Katz nyitott ortodox jesiva tanszékvezető tanára is azt mondta a Forwardnak, hogy ebben a kérdésben nem lehet engedni, hogy az önvezető autóval száguldozó ortodox zsidók képe megváltoztatná mindazt, amit a szombatról gondolunk és „ez tragikus veszteség volna”.

Hozzáfűzte, hogy minden generációnak magának kell eldöntenie, melyik technika őrzi meg és melyik veszélyezteti az ünnep szentségét. Az autóhasználat kérdésében a konzervatív mozgalom sem egyértelműen megengedő. Egy sokat vitatott döntésük ugyan lehetővé teszi az autóhasználatot szombaton, de csak akkor, ha zsinagógába megyünk vele, másrészt még ezt a könnyítést sem fogadják el sokan a konzervatív rabbik közül sem. Hasonló viták zajlanak a kötött pályás szombati közlekedés, a sábeszliftek és a sábeszi használatba vett szállodai mágneskártyák körül, ez az évszázad is a technikai modernitás és a hagyomány küzdelmének, egyensúlykeresésének ideje lesz várhatóan, van olyan rabbi is, aki szerint az idősek, nehezen mozgó hívek számára igenis lehetőség az önvezető autó, hogy a sábesz tilalmainak áthágása nélkül zsinagógába menjenek, közösségben imádkozhassanak.

Sokat fogunk még erről beszélgetni, írják meg Önök is, mit gondolnak?

Jó hetet kívánunk!


A Forward.com írása alapján

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek