Mazsihisz: Az antiszemita Ahmadinezsád fogadása ellentétes a zéró toleranciával

2024. Május 07. / 21:02


Mazsihisz: Az antiszemita Ahmadinezsád fogadása ellentétes a zéró toleranciával

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) mélységes felháborodással értesült róla, hogy Budapesten tartózkodik és a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen előadásokat tart Mahmud Ahmadinezsád, a holokauszttagadó és Izrael-ellenes volt iráni elnök. 

Érthetetlen számunkra, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem vezetése miképpen engedélyezhette, hogy a velejéig antiszemita Ahmadinezsád előadást tarthasson Magyarország egyik elitegyetemén. 

Az pedig nemcsak felháborító, hanem fájdalmas is, hogy a volt iráni elnök éppen azokban a napokban tartózkodik Budapesten, amikor a magyar zsidó közösség a 80 évvel ezelőtti vészkorszak áldozataira emlékezik idehaza és Auschwitzban. Ahmadinezsád budapesti fogadása mélyen sérti a meggyilkolt halottait gyászoló magyar zsidó közösséget.

A Mazsihisz határozott álláspontja, hogy a zsidóellenes Ahmadinezsád egyetemi meghívása és fogadása szöges ellentétben áll a magyar kormány által az antiszemitizmus ellen meghirdetett zéró tolerancia elvével. 

A Mazsihisz elvárja az NKE vezetésétől, hogy kérjen bocsánatot a megsértett magyar zsidó közösségtől, a magyar kormányt pedig arra kérjük: adjanak magyarázatot arra, hogy a kiváló magyar-izraeli kapcsolatok, valamint a kormánynak a magyar zsidó közösséget támogató politikája tükrében Ahmadinezsád magyarországi látogatása hogyan történhetett meg. 

Budapest, 2024. május 7.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek