Mai születésnapos: Debbie Reynolds, az Ének az esőben világsztárja

2017. Április 01. / 20:27


Mai születésnapos: Debbie Reynolds, az Ének az esőben világsztárja

Ő volt 19 évesen a század legnagyobb musical-filmjében, az Ének az esőben-ben Gene Kelly szerelme, majd a valóságban Eddie Fisher zsidó énekes felesége, aki otthagyta Elizabeth Taylorért. Nélküle nevelte fel a zsidóságához mélyen kötődő Carrie Fischert, a Csillagok Háborúja Leia hercegnőjét – zsidónak, miközben imádnivaló jiddise mámékat játszott. Egyetlen nappal lánya, a leghíresebb zsidó hercegnő után halt meg a tavalyi év utolsó napjaiban. Megszakadt érte a szíve.


Nagyon fiatal emberek eljátszására nehéz dolog befutott sztárokat találni, mert a befutáshoz mégiscsak némi idő is kell és akkor már az ember rögtön nem is olyan nagyon fiatal. Így esett, hogy Judy Garland 1952-ben már túlkoros volt az Ének az esőben forgatásához: így tűnt fel a filmtörténetben egy meghatóan szép és kedves fiatal színész és énekesnő, az alig 20 éves Debbie Reynolds, hogy meghódítsa Gene Kelly szívét. Ezt a vásznon szépen meg is tette, a forgatás idején viszont Gene Kelly az agyára ment a lánynak maximalista nyomulásával: főleg a tánctudásával szekálta partnerét, akit a század legnagyobb táncosa (az apai ágon egyébként kitért zsidó nagyszülőktől származó), Fred Astaire volt kénytelen megvigasztalni, amikor az asztal alá bújt sírni.

A forgatás után nem sokkal ismerkedett meg Debbire Reynolds Eddie Fisher énekessel, akivel Amerika egyik vallásközi álompárjává lettek, még Philip Roth is emlegette őket, természetesen Marilyn Monroeval és Arthur Millerrel együtt, azon meditálva, hogy vajon mi késztet ünnepelt szőke szépségeket (Debbie Reynolds is volt szépségkirálynő) arra, hogy karakteresen nem szőke zsidófiúkhoz menjenek feleségül. Debbie és Eddie rövid házasságából két gyermek született, Todd és Carrie Fisher, aztán megérkezett Elizabeth Taylor és Eddie Fisher távozott. A volt férj saját zsidóságát csak Taylor mellett fedezte fel, alighanem jórészt az Exodus olvasása miatt és Liz Taylor, akárcsak Marilyn Monroe, be is tért a zsidóságba. Debbie Reynlds ezt nem tette meg, viszont felnevelte Carriet, aki szintén alig 20 évesen kapta meg élete szerepét, éppen úgy, mint ő annakidején: az ő kettősük, anya és lánya kettőse kapcsolja össze az Ének az esőben-t a Csillagok háborújával, amelyben Fisher a lázadók törékenyen bátor vezetőjét, Leia hercegnőt játszotta.

Noha édesapja nem vett részt gyermekkora mindennapjaiban, noha nem zsidó édesanyja nevelte, Carrie Fisher mélyen és elszántan vonzódott a zsidósághoz és ebben Debbie Reynoldsnak is lehetett némi szerepe, aki egy idő után már nem csak az életben volt egy nagy zsidó hercegnő édesanyja, hanem mindenféle szerepeiben is jiddise mámékat alakított rendre. A leghíresebb eset a Willy és Grace című, nálunk a Viasat 3-on futó sorozat volt, amelyben az egyik főszereplő zsidó mamáját alakította ritka megjelenése ellenére is az egyik fő poénforrásként.

Nem volt zsidó, de ízig-vérig zsidó anyuka volt. Amikor imádott kislánya, Carrie Fisher tavaly év végén váratlanul és fiatalon meghalt, mindössze 24 órával élte túl, többet nem volt képes nélküle élni. Megszakadt a szíve fájdalmában.

Ha élne, ma 85 éves lenne és mi megrendülten emlékezünk rá, fájdalommal és hálával. Legyen áldás az emléke.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek