Seth Rogen legzsidóbb szerepe: jiddis feltámadás Hollywoodban

2019. December 03. / 11:01


Seth Rogen legzsidóbb szerepe: jiddis feltámadás Hollywoodban

A jövőre látható filmet Pittsburghben forgatták az Élet Fája-zsinagóga elleni gyilkos támadás idején. A vígjátékok sztárja a New York Jewish Weeknek mesélt arról, hogyan éli meg zsidóságát. A film az európai üldöztetésekkel indul, és Seth Rogen szerint az amerikai zsidóknak nem árt néha emlékeztetniük magukat arra, hogy azért élnek itt, beleértve az ő kanadai családját is, mert Európában gyilkolták, pusztították őket.


A zsidó kulturális hagyomány megőrzéséért, népszerűsítéséért tüntette ki édesapjával együtt a Workmen’s cycle nevű zsidó szervezet Seth Rogen komikust, a 40 éves szűz és a Felkoppintva színészét, a Kung-Fu Panda hangját (címlapképünkön). A szocialista hagyományú, jiddis gyökerű kulturális szervezetben Rogen édesapja régóta aktív és most Seth Rogen épp egy olyan komédián dolgozik, amelyben egy jiddis nyelvű, XX. század eleji bevándorló egy évszázadra beleesik a páclébe, és amikor kijön, kelet-európai, múlt századi zsidó bevándorlóként kell elboldogulnia a XXI. századi Brooklynban programozó dédunokája oldalán. A színész némi jiddist is tanult a szerephez, a film forgatókönyvét egyik kortársa, egy 30-as évei közepén járó zsidó író szövegéből írták. 

Rogen ebből az alkalomból nyilatkozott a híres zsidó lapnak arról, hogy mindig is kötődött a zsidó közösséghez, mert egy gyakran bántott kisebbség erejét az adja, ha belső kohéziója, összetartozása erős. Szót ejtett arról is, hogy éppen Pittsburghben forgattak az Egyesült Államok történetének legsúlyosabb antiszemita indítékú mészárlása, a tavalyi zsinagóga-beli merénylet napján és úgy érezte, még inkább ki kell húznia magát, amiért zsidó témájú filmet forgat, néhány mérföldnyire a tömeggyilkosság színhelyétől. A film az európai üldöztetésekkel indul, és Seth Rogen szerint az amerikai zsidóknak nem ért néha emlékeztetniük magukat arra, hogy azért élnek itt, beleértve az ő kanadai családját is, mert Európában gyilkolták, pusztították őket. A jiddis tanulásáról szólva azt mondta, borzasztó nehéz volt, bár tud héberül, de az nem sokat segített, és attól fél, már nem viszi túl sokra a jiddisben, mert nincs füle a nyelvekhez. 

Az American Pickle (Amerikai Páclé, nagyjából) remélhetőleg elérkezik majd Magyarországra, és megtekinthetjük mi is Seth Rogent száz évre bepácolódott, jiddis anyanyevű, kelet-európai bevándorlóként a XXI. századi Amerikában. 

Fotó: Getty Images

Forrás: The New York Jewish Week

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek