Rózsa Péter: ARTalakulás

2023. December 06. / 20:30


Rózsa Péter: ARTalakulás

Akira Kuroszava alig öt évvel a II. világháború befejezése után mutatta meg az A vihar kapujában című filmjében az egyes ember és a közösség szemléletmódjának drámai ütközését. Ez a békés hétköznapokban legfeljebb családi vagy kisközösségi vitákban jelenik meg, azonban történelmi események közepette olyan robbanásszerű átalakulást idézhet elő, amely tömegek gondolkodását, szemléletét változtatja meg.

Szinte minden háborúnak ez az egyik következménye, mást gondolunk az életről előtte, s egészen mást utána. Mi még előtte vagyunk, mindkét háború lezárása várat magára, de már látjuk, mennyire torzította, szelídebben fogalmazva radikálisan átformálta az emberek gondolkodását ellenfélről, békéről, megértésről, kultúrák elfogadásáról vagy elutasításáról. Mindez az ARTalakulás Galéria 15. kiállításáról jutott eszembe, ami december 5-én nyílt meg a MERKAZ – Héber és Izraeli Kulturális központban.

A galéria neve eredtileg az alapító Tölgyesi Katalin azon szándékát jelzi, hogy megmutassa, miként reagál a hazai, kortárs vizuális művészet a folyton változó világra, miközben mindig a holokauszt emlékezete, az elmondhatatlan, de el nem feledhető tragédia nyomai jelennek meg a képeken.

album-13-cikkbe.jpg

A MERKAZ már 13 éve ad otthont e kísérleti vállalkozásnak, idén azonban ez a helyszín és a két háború átalakította, átértelmezte mind a most kiállító művész, mind a kurátor mondanivalóját. Hollay Lóránt fotói ugyanis eredetileg a 150 éves Budapestről kívántak kortárs impressziókat közvetíteni, Tölgyesi Katalin pedig ennek megfelelően a folytonosan változó metropolisz üzeneteit látta meg bennük. 

Október 7-e után a válogatáshoz készült néhány montázs, ami a zsidóságot ért legújabb rettenetről szól, s a két sorozatot elválasztó fotó, ami egy könnyűzenei koncerten készült, átlöki a látogatót a sivatagba, ahol a Supernova fesztivál résztvevői közé rontottak a terroristák, s ahol több mint kétszáz halottat hagytak hátra. Innentől ez a budapesti fotósorozat nem a 150 éves város ünnepi lenyomata, hanem a jelenidőé. 

Megrázóan gyönyörű az ARTalakulás Galéria tárlata, egy kapu a világra, a vihar kapuja, ahol egyelőre az összezavarodott emberek válaszokat keresnek, hogy miért is mindez? 

(Album 15. Az ARTalakulás Galéria kiállítása a Merkaz Héber- és Zsidó Kulturális Központban)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Magyar Narancs: „Megrezzen, mint mindenki más"
Zsidó kisokos
Vásti és Eszter: A két perzsa királyné
2024. Március 13. / 18:56

Vásti és Eszter: A két perzsa királyné

Ünnepek
Ha e szót hallom, magyarok: március 15. emlékezete