Mujahid Zoltán: „Szeretném Szécsi Pál csodálatos zenei örökségét továbbvinni"

2021. Augusztus 17. / 07:35


Mujahid Zoltán: „Szeretném Szécsi Pál csodálatos zenei örökségét továbbvinni"

Szerző: Kácsor Zsolt

A tragikusan fiatalon elhunyt táncdalénekes, Szécsi Pál legnépszerűbb slágereit fogja előadni egyedi hangszerelésben Mujahid Zoltán a hamarosan kezdődő 23. Zsidó Kulturális Fesztiválon. Ennek kapcsán készítettünk villáminterjút az énekessel, aki – Romhányi Áron zongoraművész és a Trüffel Quartet társaságában – augusztus 22-én, vasárnap este 7 órától lép fel a Hegedűs Gyula utcai zsinagógában.


– A XX. század második felében sok fiatal táncdalénekes tűnt fel a magyar színpadokon, miért éppen Szécsi Pál fogta meg olyannyira, hogy az ő dalait választotta előadni?
– A 2004-es tehetségkutatóban tűntem fel, és azóta lépten-nyomon hasonlítottak Szécsi Pálhoz. Én sokáig nem vettem tudomást erről. Majd öt évvel ezelőtt kaptam egy meghívást egy táncdalfesztivál-fellépésre, aminek Eger városa adott otthont. Külön kérték, hogy Szécsi Pál-dalokat énekeljek. Elkezdtem ismerkedni az ő zenei világával, rájöttem, hogy mennyi dalt ismerek és szeretek. Nagyon testhezálló is volt ez a stílus, mivel mindig is imádtam a szimfonikus popzenét, jómagam is szereztem néhányat korábban. Az egri koncert után egyértelművé vált, hogy ez az utam. Nagyon sokan odajöttek hozzám, megöleltek és azt mondták: látják bennem Szécsi Pált. Furcsa érzés volt ez, de egyben felemelő és megtisztelő is. Szeretném Szécsi hagyatékát őrizni, csodálatos zenei örökségét ápolni és továbbvinni!

– Melyik az a legkedvesebb Szécsi Pál-dala, amelyet a zsidó fesztiválon is előad majd?
– Nehéz egyet kiemelni, mert sok kedvenc dalom van. Viszont ha csak egyet választhatok, akkor talán a „Pillangó" című dalt mondanám. Ez a dal a '71-es táncdalfesztiválon egészen a második helyre vitte Szécsit. Tartalmas és mély mondanivalójú dal, énektechnikailag sem egy könnyű mű. Éneklés közben nagyon bele tudom élni magam és át tudom érezni a mondanivalóját, átélve a mélységek és magaslatok folytonos váltakozását. 

– Gondolom, sokat foglalkozott Szécsi Pál tragikus sorsával. Ha visszautazhatna az időben, mit mondana neki bátorításképpen, hogy életben maradásra bírja? Vagy ön szerint ő olyan önsorsrontó művész volt, akinek mindenképpen tragikusan alakult volna a sorsa?
– Szécsi Pált a nővére nevelte. Elég hányatott sorsa volt, édesanyjuk otthagyta őket egy vonatállomáson és disszidált az Egyesült Államokba. Nyilvánvalóan ez nagy hatással volt rá az élete során. Instabil és önbizalomhiányos volt. Hallottam egy olyan történetet is, hogy lemezfeléneklésnél a stúdióban bebújt egy szekrénybe és onnan énekelte fel a dalt, elbújva teljesen a külvilágtól. Így érezte magát biztonságban. Egyértelmű, hogy nem kapott sok figyelmet, törődést és szeretetet kiskorában. Így ha én ha visszamehetnék az időben, sok-sok szeretetet és bátorítást adnék.

mz.jpgMujahid Zoltán

– Mik a legközelebbi tervei, a vírus miatti nagy lezárás elmúltával a zsidó fesztiválon kívül hol láthatjuk és hallhatjuk még? 
– Augusztus 20-án a Budapest Jazz Orchestrával lesz egy koncert Szigetszentmiklóson, ahol a régi magyar dalokat jazzesre áthangszerelve, négyszólamú éneklésben adjuk elő. Két lemezünk is jelent meg ezzel a formációval a közelmúltban és Fonogram-díjra is jelöltek minket. Szólistája vagyok a  Group’n’Swing Zenekarnak, augusztus 28-án Budapesten lesz koncertünk a Csili Művelődési Központban. Tóth Vera a húgával, Tóth Gabival együtt szeptember 4-én a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tart nagyszabású koncertet a Budapest Jazz Orchestrával. Erre a fantasztikus estre kért fel Vera vendégénekesnek. Természetesen elsősorban augusztus 22-én várom a kedves közönséget nagy szeretettel a Hegedűs Gyula utcai zsinagógában lévő koncertre, amire gőzerővel készülünk. Ebben a hangszerelésben a dalok még sosem szólaltak meg és ebben a formában most lesznek először előadva!

A Szécsi Pál Emlékkoncertről ezen a linken olvashatnak részleteket, a 23. Zsidó Kulturális Fesztivál teljes programját pedig  ezen a honlapon  találják. Jó szórakozást!
mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek