Mester Tamás: „Nem élhetünk gyászban”

2024. Augusztus 22. / 16:17


Mester Tamás: „Nem élhetünk gyászban”

Hamarosan kezdődik a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) legnagyobb szabású művészeti programsorozata, a 26. Zsidó Kulturális Fesztivál, amelynek sajtótájékoztatóját csütörtökön tartották a budapesti Rumbach-zsinagógában. A rendezvényen elhangzott: két és fél héttel a rendezvénysorozat előtt soha nem álltunk ilyen jól a jegyeladások tekintetében.

Két és fél hét múlva, szeptember 8-án kezdődik meg a 26. Zsidó Kulturális Fesztivál, amelynek a szervezők ezúttal a Több mint zene: a kultúrák találkozása mottót adták. Ez pontosan kifejezi e fesztivál lényegét, hiszen a rendezvénysorozat sikerének alapja a zsidó kultúra sokszínűségének bemutatása az európai és azon belül a közép-kelet-európai kultúrák ötvözésével – mondta Borgula András, a Gólem Színház alapító vezetője, a 26. Zsidó Kulturális Fesztivál sajtótájékoztatójának moderátora. Felsorolta, hogy a produkcióknak olyan szakrális helyszínek adnak otthont, mint a Dohány utcai zsinagóga, a Rumbach, a Hegedűs Gyula utcai, a Frankel Leó utcai zsinagógák, a világi helyszínek közül pedig a JDC Bálint Ház, valamint a Gólem Színház, amely (mint megtudhattuk a rendezvényen sziporkázó formában lévő Borgulától) Magyarország egyetlen, így tehát az ország legjobb zsidó színháza.

Borgula AndrásBorgula András

Kitért arra is, hogy a fesztivál előadásainak kilencven százaléka egyedi, azaz erre az alkalomra összeállított produkció, továbbá két előadásra (a Tompos Kátya-emlékestre és Bősze Ádám műsorára) már elfogytak a jegyek, viszont olyan nagy az érdeklődés irántuk, hogy ezt a két produkciót kétszer láthatja-hallhatja a közönség. Ami pedig a szervezést illeti: Borgula azzal dicsérte meg Deák Andreát, a fesztivál főszervezőjét, hogy a rendezvény „édesanyjának” nevezte.

A rendezvény fényét a zsinagóga gyönyörű belső terén kívül – amelyről Kiss Henriett, az intézmény vezetője szólt néhány mondatot – emelte a Kuna testvérek, Szives Márton és Nógrádi Gergely főkántor zenei produkciója is. Ennek kiemelkedő mozzanata volt a Zsidó Állam „nem hivatalos" himnuszának, az Am Israel Chai című szerzeménynek az előadása. 

A sajtótájékoztatón Mester Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) elnöke, a Mazsihisz alelnöke így fogalmazott: nehéz zsinagógai esztendőt fogunk magunk mögött hagyni, hiszen idén emlékezünk a holokauszt begyógyíthatatlan sebére, és lassan egy éve történt az október hetediki terrortámadás.

Mester TamásMester Tamás

– De nem élhetünk gyászban – tette hozzá Mester, majd Hankiss Elemér szociológust idézve azt mondta: „a kultúra nem luxus, hanem élet-halál kérdése. Az emberiség elveszett volna, ha nem lett volna képes szimbólumok bonyolult rendszereivel körbevenni és megvédeni önmagát”.

Dr. Kunos Péter, a Mazsihisz-BZSH ügyvezető igazgatója kifejtette: a 26. fesztiválból legalább 8-nak a bemutatásán részt vett, így van rálátása arra, hogy két és fél héttel a rendezvénysorozat előtt soha nem álltunk ilyen jól a jegyeladásokat tekintetében, s ilyen csodálatos programmal még nem rukkoltunk elő.

Dr. Kunos PéterDr. Kunos Péter

– Erősödik, izmosodik, egyre népszerűbb a fesztivál – mondta az igazgató, aki megköszönte a művészeknek, hogy sikerült őket megnyerni a fesztivál számára, és megköszönte az anyagi támogatók segítségét is. Mint megtudhattuk tőle: idén jelentősebb összeget a Mazsök és Erzsébetváros önkormányzata adott a programsorozatra.

Szólt a megjelentekhez dr. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke is, aki felidézte, hogy már a világháború előtt is milyen sokat adott a magyar zsidóság a magyar kultúrának. Majd föltette a kérdést: mi az igazán fontos a zsidóságnak?

Dr. Grósz AndorDr. Grósz Andor

– Az imáink, a család és a kultúránk – adta meg a választ. – Ez a három őrzött meg bennünket a múltban jóban-rosszban és ezek fognak megőrizni bennünket magyar zsidóként a jövőben is. Éppen ezért számomra a Mazsihisz elnökeként az egész év egyik legfontosabb programsorozata a kulturális fesztivál, amely egyrészt kitűnő alkalom a művészek magas színvonalú produkcióinak bemutatására, ugyanakkor fontos az is, hogy általa demonstrálható kultúránk egyik alapvető jellemzője: a nyitottság és befogadókészség.

A Mazsihisz elnöke hozzáfűzte: ennek a nyitottságnak az eredménye az a hatalmas és gazdag kulturális kincs, amit a magyar zsidóság az évszázadok során felhalmozott, és ami tükrözi a több évezredes zsidó műveltség és a többi kultúra kölcsönhatásait.

A köszöntő szavak után a sajtótájékoztatón megjelent művészek, alkotók ismertették pár mondatban, hogy milyen produkcióval készülnek a szeptember 8-án kezdődő 26. Zsidó Kulturális Fesztiválra.

Fotók: Oláh AttilaFotók: Oláh Attila

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Tizennyolc magyar állampolgár hagyta el Libanont
Mazsihisz hírek
Győri megemlékezés: „Ott már csak a csend honolt"
Izrael védelmében
Trump-merénylet: Máris a „zsidókat" okolják...