Még nem tudni, mikor nyit a berettyóújfalui zsinagóga állandó tárlata

2020. Június 17. / 12:00


Még nem tudni, mikor nyit a berettyóújfalui zsinagóga állandó tárlata

Szerző: Kácsor Zsolt

Az eszközbeszerzés és a kiállítás, valamint a turisztika attrakciók beszerzése és beépítése, majd a projekt marketingtevékenységei 2021 tavaszáig elhúzódnak. Ebben a munkában a Berettyó Kulturális Központ szakértője Heller Zsolt etnográfus, muzeológus, a Debreceni Egyetem oktatója – tudtuk meg Kállai Iréntől, a központ vezetőjétől.


Amint arról korábban beszámoltunk, a járvány ellenére sem álltak le a berettyóújfalui zsinagóga felújítási munkálatai. A felújításhoz a Hajdú-Bihar megyei kisváros 230 millió forintot nyert, amit a kormány tavaly nyáron 275 millióval egészített ki. A tavaly ősszel kezdődött munkák a kijárási korlátozás idején is jól haladtak, bent már a freskókat készítik és hamarosan a padlót is helyreállítják. A műszaki átadás idén ősszel várható.

Mivel a zsinagóga épületét kulturális centrummá kívánják alakítani, azzal a kérdéssel kerestük meg a helyi önkormányzat vezetését, hogy milyen részleteket lehet tudni az épületbe tervezett állandó kiállításról. 

Érdeklődésünkre Kállai Irén, a Berettyó Kulturális Központ, a zsinagóga majdani működtetőjének igazgatója válaszolt, aki azt mondta: a műszaki átadás után „a kiszolgáló épület eszközbeszerzése és a kiállítás,  illetve a turisztika attrakciók beszerzése és beépítése, majd a projekt marketing tevékenységei 2021 tavaszáig elhúzódnak, pontos időpont a nyitásra még nincs". Hozzátette: „ebben a munkában a kezdetektől, a tervezéstől partnerünk és szakértő segítőnk Heller Zsolt etnográfus, muzeológus, a Debreceni Egyetem oktatója, aki számos zsinagóga kiállítását is rendezte már".

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Gyönyörű videón a megújult toponári zsidó temető
Zsidó világ
Hercz Dániel rabbi a mózesi idea lényegéről