Hanukai örömkoncert a Rumbach zsinagógában

2023. December 08. / 13:16


Hanukai örömkoncert a Rumbach zsinagógában

A Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga falai között köszöntött ránk a fény ünnepe. Az ünnep, amely évről évre hirdeti a csodát, hogy a sötétség felett a fény újra és újra győzedelmeskedik.

Idén először került megrendezésre a több napon át tartó HanukaFeszt, amelynek megnyitó ünnepségén a Lauder Iskola Sirim kórusa és az Avira Klezmer Zenekara adott koncertet. A helyszínen beszédet mondott dr. Grósz Andor, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke, valamint Almog Holot és Bar Mizrachi, az október hetedikei, izraeli terrortámadás túlélői.

A Mazsihisz elnöke személyes hangvételű beszédét azzal kezdte, hogy ugyanilyenkor a nyolc napig égő mécses csodájáról, a Szentély újraavatásáról szokás szót ejteni, ő most mégis inkább az ünnep bensőséges jellegét emelné ki. A gyermekek fontosságát hangsúlyozta, azt, hogy a mindennapokban is fényt hoznak a családok életébe, de különösen igaz ez hanukakor, mert ez az ünnep nekik és róluk szól.

rumbach-koncert-grósz.jpg

– Ti jelentitek nekünk a fény csodáját, nemcsak a ma este fellobbanó hanukai gyertya.

Grósz Andor az összefogás erejéről is beszélt. Arról a sokszor szavak nélküli közös törekvésről, ami a közelmúltbeli izraeli események óta különös módon jelen van a hazai zsidó közösségekben.

– Október hetedike óta többször is megmutattuk az összefogás erejét, és így teszünk most is. Ez a nap azért is különleges, mert ketten fizikálisan is itt lehetnek velünk a túlélők közül.

A Mazsihisz elnök azzal zárta beszédét, hogy megemlékezett az Izraelben élő, a terroristák által megtámadott családokról, akikre idén békétlen napokon köszöntött az ünnep. Ezekben az időkben még nagyobb szükség van a fényre, a hanukia lángjaira, és a szívünkből áradóra egyaránt.

A két izraeli túlélő – akik a MERKAZ – Héber és Izraeli Kulturális Központ jóvoltából utaztak hazánkba – egy gázai övezet melletti kibucban élte át a terrortámadást, miközben próbáltak többeket is megvédeni és megmenteni. Megindító volt hallgatni, amint arról beszéltek, milyen különleges jelentése van számukra idén a hanuka ünnepének.

– A kis fények, a hétköznapi hősök, akik azon az embertelen napon mindent megtettek, hogy megvédjék az otthonaikat és másokat, a hanuka alatt összekapcsolódhatnak a többi lánggal, azokkal a távol élő emberekkel, akik ismeretlenül is gondolnak rájuk. Most mindannyian egy lángban kapaszkodhatunk össze. Mi, akik oly sokszor széthúzunk és nem értünk egyet, most egyesülhetünk egy nagy lángban, ami azokért ont fényt, akik még nem térhettek haza.

A hanukai gyertyagyújtás is különlegesen zajlott a Rumbachban. Miközben Deutsch Péter rabbi az izraeli túlélőkkel közösen gyújtotta meg az ünnep első lángját, a gyerekek elénekelték az első este elmondandó három áldást, a Hanerot Halalut, majd a Ma Oz Tzurt.

Az elmúlt időszak komor napjai ellenére az emberek képesek az összefogásra, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint egy megtelt zsinagóga, ahol kicsiktől a legidősebbekig mindenki arcán ugyanaz a fény ragyog.

rumbach-sirim.jpg

Ahogy a gyerekek a színpadra léptek, valóban ragyogtak, tündöklésükkel és a csodás dalokkal mosolyt csaltak a nézők arcára. Az Avira Klezmer Band a Lauder iskola nemrég megalakult zenekara fantasztikus összjátékkal kápráztatta el a hallgatóságot. Első sorban jiddis és klezmer számokat játszottak. A gyerekek elmondták, hogy ez az első alkalom, hogy a kórus és a zenekar közös koncertet ad, és az, hogy mindez hanukakor történhetett meg, különösen felemelő volt mind a gyerekek, mind a szülők és a nézők számára.

rumbach-avira.jpg

A fellépő gyerekeket a Mazsihisz és a BZSH ajándék gyermekimakönyvekkel ajándékozta meg hanuka alkalmából.

A koncert után a vendégeket fánkkal vendégelték meg a zsinagóga előterében, majd kezdetét vette az izraeli néptánc! Forgács György Ubul és Andor Anna vezetésével hatalmas hóra táncház kerekedett, ahol az énekszó és a tánc ereje betöltötte a zsinagóga terét.

Fotók: Biljárszki DánielFotók: Biljárszki Dániel

Bíró Eszter, a Mazsihisz művészeti vezetője és a HanukaFeszt megálmodója szeretné, ha az idén először megrendezésre kerülő eseménysorozattal hagyományt teremtenének, és ezentúl minden évben lehetősége nyílna az érdeklődőknek eljönni a sokszínű, családias és ünnepi hanukai programokra.

rumbach-túlélők.jpg

Természetesen a HanukaFeszt még tart, a szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt a többi programra is!

Zucker-Kertész Lilla

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Temetőtakarítás Kecskeméten
2024. Május 02. / 15:12

Temetőtakarítás Kecskeméten

Zsidó világ
Binjomin rabbi a maceszről:  Őrizd meg és örökítsd meg!