Balázs Fecó a Dohányban: csodára készüljenek

2019. Szeptember 06. / 13:04


Balázs Fecó a Dohányban: csodára készüljenek

Szerző: Kácsor Zsolt

A Zsidó Kulturális Fesztiválon Balázs Fecó, az egykori Korál együttes billentyűse, énekese, dalszerzője lép a Dohány utcai zsinagóga színpadára most vasárnap este. Nagyon várjuk, mert eláruljuk: nem csak titokban jó sírni a szép, érzelmes, szerelmes dalok alatt. Hanem telt ház előtt is. 


Balázs Fecóra a nyolcvanas évekből emlékszem, a tévében láttam, hosszú haja volt, feltűnően magas hangja, s mindig olyan szomorú dalokat énekelt, mintha éppen a koncertfelvétel előtt hagyta volna el élete legnagyobb szerelme. Kissé sajnáltam is érte, hogy ilyen keserűen bánik vele az élet, de később láttam élőben is a színpadon, s kiderült, hogy alapvetően egy vidám, jókedvű ember, aki iszonyúan élvezi, amit csinál. 

Hallottam egyszer egy reggeli rádióműsorban is, ahová bevitt magával egy szintetizátort, s olyan professzionálisan rögtönzött a riporterrel való beszélgetés közben, hogy az állam leesett. Akkor mesélte el, hogy igazából klasszikus zenésznek tanult, csak magával csábította a könnyű műfaj – ami persze nagyon is nehéz, ha tehetségtelenül művelik.

balazs-feco-2011.jpgFotók: balazsfeco.hu

A következő felejthetetlen találkozásom Balázs Fecóval tavaly történt, a 2018-as Zsidó Kulturális Fesztiválon, ahová Malek Andi és Jáger Bandi vendégeként érkezett, hogy elénekeljen két-három számot. Mit mondjak, addig is jó hangulat volt, hiszen Malek Andrea nem akármilyen kvalitásokkal rendelkező színésznő és énekesnő – de amikor felcsendültek a több évtizedes Korál-slágerek, szinte felrobbant a nézőtér. Hihetetlen élmény volt, ráadásul érthetetlenül egyszerűnek tűnt, amit Balázs Fecó csinált: felment a színpadra, zongorázott, énekelt, s egyszerre csak telítődött a zsinagóga levegője valamivel, ami nem csak hanghullám volt, hanem valami más, valami telt, mély, gazdag érzelem, ami a hanghullámok taraján közlekedett. 

Balázs Fecó most vasárnap (szeptember 8.) este 7 órakor ismét a Dohány utcai zsinagóga vendége lesz. Pár hete, amikor telefonon beszélgettem vele a közelgő fellépésről, ő maga azt mondta: „zsebkendős” koncert lesz – ami alatt nyilván azt értette, hogy el fogunk érzékenyülni. Ehhez annyit tennék hozzá, hogy csodára készüljenek, amihez elsősorban nem zsebkendő kell, hanem nyitott szív. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek