A másik Oroszország – Jótékonysági est a Mazsike szervezésében az ukrajnai menekültek javára

2022. Április 24. / 18:12


A másik Oroszország – Jótékonysági est a Mazsike szervezésében az ukrajnai menekültek javára

A másik Oroszország címmel rendez jótékonysági estet a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) április 27-én, szerda este 7 órakor a Csányi5-ben. A szervezők az előadás teljes bevételét az Oltalom Karitatív Egyesület ukrajnai menekülteket segítő munkájához ajánlják fel. Jegyár: 2000 forint. 

Az előadásra / ERRE A LINKRE KATTINTVA lehet regisztrálni.

Ljudmila Ulickaja: A mi Urunk népe című művéből készült előadást Takáts Andrea színművész adja elő, akit Kardos Dániel kísér majd gitáron az est során.

amasikoroszorszag_20220412_1920x1080_2.png

2022. február 24-én Ulickaja levelet írt külföldi kiadóinak, így magyar kiadójának, a Magvető kiadónak is, melyben elítéli az Ukrajna elleni háborút. Levelét Morcsányi Géza a kiadó korábbi vezetője fordította magyar nyelvre.

A világ egyik legismertebb orosz kortárs írónője Ljudmila Ulickaja saját tapasztalatból tudja, hogy milyen a központosított orosz rendszer üldözöttjének lenni. A II. világháború alatt,1943-ban született a baskíriai Davlekanovoban, ahová családját politikai okokból száműzték. 1970-ben a Moszkvai Genetikai Intézet kutatójaként dolgozott, ahonnan elbocsájtották, mert – munkatársaival együtt – szamizdat irodalmat olvastak, terjesztettek, és tiltott könyveket birtokoltak. Íróként és magánemberként is nagy szerepet vállal többek között az ukrán irodalom népszerűsítésében.

2022. február 24.-én Ulickaja levelet írt külföldi kiadóinak, így magyar kiadójának, a Magvető kiadónak is, melyben elítéli az Ukrajna elleni háborút. Levelét Morcsányi Géza a kiadó korábbi vezetője fordította magyar nyelvre.

„…a kultúra a politika felett áll… A jelenség, amit kultúrának nevezünk mindig meg fogja találni a saját útját attól függetlenül, hogy a politika hogyan áll ehhez hozzá. A kultúrának az a mindenkori feladata, hogy görbetükröt mutasson a hatalomnak. Ha valahol korlátozzák, más utakat fog találni.” (Ljudmila Ulickaja interjú Fidelio 2016)

REGISZTRÁCIÓ / IDE KATTINTVA

Címlapkép: Ljudmila Ulickaja / Fotó: JOEL SAGET/AFP

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Nemes Jeles László a Glazer-botrányról: Megdöbbentő a taps
Mazsihisz hírek
Dr. Kunos Péter, a közösség első számú szolgálója
Hírek, lapszemle
Antiszemitizmus, anticionizmus – Csúcstalálkozó New Yorkban