Tájékoztatás a koronavírus terjedésével kapcsolatban

2020. Március 05. / 14:59


Tájékoztatás a koronavírus terjedésével kapcsolatban

Mivel a miniszterelnök szerdai tájékoztatása szerint Magyarországon is diagnosztizálták a koronavírusos megbetegedést, szeretnénk néhány fontos információt megosztani olvasóinkkal. Habár hazánkban nincs járvány, a megbetegedés lényegesen érintheti a vallási életet és a társas érintkezést, ezért cikkünkben fölhívjuk közösségünk tagjainak figyelmét néhány javasolt érintkezési szabályra az izraeli főrabbi útmutatása alapján.


A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) vezetése és krízismenedzsment csoportja az elmúlt hetekben folyamatosan tett különböző intézkedéseket annak érdekében, hogy egy esetleges koronavírus-járvány esetén a legnagyobb biztonságban tudhassuk közösségünk tagjait. A Mazsihisz budapesti székházában megelőző intézkedéseket vezettek be, fertőtlenítő szereket helyeztek el az épületben, s ugyanezt javasolták a szövetség által fenntartott intézményeknek is.

a_helyes_kezmosas_6_lepese.png

Hazánkban március első napjaiban két megbetegedést diagnosztizáltak, ám fontos tudni, hogy Magyarországon egyelőre nincsen járványhelyzet. Ugyanakkor mindenkit arra kérünk, hogy hiteles kormányzati és állami forrásból tájékozódjanak a koronavírussal kapcsolatban. Javasoljuk a kormány által március 4-én elindított központi weboldal használatát, amit ide kattintva érhetnek el: koronavirus.gov.hu.

Mivel közeledik Purim ünnepe, s ebből az alkalomból számos rendezvény várható, a közösségünk tagjai számára szeretnénk néhány javaslatot tenni az izraeli főrabbi nyilatkozata alapján. 

Ha megoldható, kérjük, hogy ideiglenesen tekintsünk el a mezüzék megpuszilásától, zsinagógáinkban a tóra megcsókolását függesszük fel, rituális fürdőt, a mikvét csak egészséges emberek használják, a péntek esti (szombati) kalács szétosztása során pedig ne kézzel osszuk ki a mocit. A társas érintkezésben javasolt továbbá, hogy köszönéskor ne fogjunk kezet egymással, ne adjunk puszit a másiknak, amikor megérkezünk vagy elindulunk valahová, akkor mossunk kezet (lehetőség szerint kézfertőtlenítőt használjunk). Tüsszentéskor takarjuk el szájunkat, és utána fertőtlenítsük le magunkat, ám betegség esetén inkább maradjunk otthon. 

Ami a purimi ünnepet illeti, javasoljuk, hogy az ünnepen ne vegyük fel mások jelmezét vagy maszkját, ne igyunk egymás poharából, mindenki saját sípot (dudát, trombitát, kereplőt) használjon, táncoláskor próbáljunk meg egymástól távolabb elhelyezkedni. 

Tájékoztatjuk önöket, hogy honlapunkon ma aktiválunk egy új rovatot, ahol kizárólag hiteles forrásból származó, friss híreket teszünk közzé a vírusfertőzés témájában. 

Rovatunkban nem lapszemlét közlünk, hanem kizárólag olyan főhatósági információkat, amelyeknek hitelessége garantált.

mentők.jpg

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek