Koronavírus végzett a koronavírus elleni oltást ellenző mozgalmárral

2021. Szeptember 13. / 20:02


Koronavírus végzett a koronavírus elleni oltást ellenző mozgalmárral

Belehalt az új típusú koronavírus okozta betegségbe az izraeli oltásellenes mozgalom egyik élharcosa – jelentette ma a ynet, a Jediót Ahronót című újság hírportálja. Chaj Saulian korábban oltásellenes tüntetéseket szervezett, azokon beszédeket mondott, és a közösségi médiában felszólította jelentős számú követőjét, hogy ne hordjon maszkot, s ne oltassa be magát, mert véleménye szerint „nincs járvány, az oltás felesleges és veszélyes".


Chaj Saulian két héttel a megfertőződése után súlyos állapotban került  kórházba a Tel-Avivtól délre lévő Holonban, ahol hétfő reggel életét vesztette a koronavírus szövődményei miatt. Halála előtt két nappal Saulian a kórházi ágyáról oxigénmaszkban még felszólította oltásellenes követőit, hogy folytassák a harcot a vakcina ellen, s szálljanak szembe a „kormányzati kényszerítéssel". 

Izrael a viszonylag kisszámú oltásellenes mozgalom mellett élen jár a koronavírus elleni oltásokban, december vége óta 6 046 227 embert (tizenkét évesnél idősebbeket) már legalább egyszer beoltottak a Pfizer/BioNTech vakcinájával. Ez az ország lakosságának 65,02 százaléka, de ez sem bizonyult elégnek ahhoz, hogy a SARS-CoV-2 vírus erősen fertőző delta variánsa ne indítsa el a járvány újabb hullámát. 

A védettség növelésére augusztusban újabb, harmadik oltási kampányt hirdettek meg, melyben eddig 2 897 702-en vették fel a harmadik adag vakcinát, mely a lakosság 31,16 százalékát jelenti. 

Jelenleg 181 509 ember van karanténban. Ők vagy külföldről tértek vissza, vagy vírushordozók, vagy érintkeztek fertőzöttekkel. Vasárnap mintegy 150 ezer teszttel 7781 új fertőzöttet szűrtek ki Izraelben, s 5,22 százalék volt a teszteltek körében a fertőzöttek aránya. 80 931 aktív koronavírus-esetet tartanak nyilván, és 1120-an vannak közülük kórházban. 

A súlyos betegek száma 684, és 186-ot tartanak életben lélegeztetőgéppel. A súlyos betegek túlnyomórészt az oltatlanok közül kerülnek ki. A SARS-CoV-2 koronavírus okozta betegségben (Covid-19) tavaly február óta 7406-an haltak meg Izraelben.

(MTI)

(Címlapkép: Depositphotos)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Ma 85 éves Sárközi Mátyás, Isten éltesse!
Kultúra
Három kórus a Rumbach-ban: They Are the Champions…
Élet + forma
Ma este köszönt be Tu Be Áv, a zsidó Valentin-nap