Izrael-ellenes tüntetők zavarták meg az Élet menetét Auschwitzban

2024. Május 06. / 20:15


Izrael-ellenes tüntetők zavarták meg az Élet menetét Auschwitzban

Palesztin zászlókat lengettek, és népirtással vádolták az izraeli kormányt, amely a Hamász felszámolására indított hadműveletet Gázában a terrorszervezet tavaly október 7-i izraeli pogromja után. Az Euronews/FA beszámolója.

A lengyel rendőrség biztosította azt a tiltakozó akciót, amelyet az auschwitz-birkenaui egykori haláltábor, ma holokauszt-múzeum bejáratához szerveztek Izrael-ellenes aktivisták hétfőn, amikor az Élet menete elérte az emlékhelyet.

Hatalmas transzparensükre azt írták, hogy "Legyen vége a népirtásnak Gázában", és palesztin zászlókat lengetve azt kiabálták, hogy "Szabadság Palesztinának". Közben az egyik tüntető egy hangosbeszélőn azt harsogta, hogy "a holokauszt áldozataival szemben is tiszteletlenség ez az ünneplés, miközben új népirtás zajlik Gázában", majd azonnali tűzszünetet követelt.

A többségében zsidó fiatalokból álló több ezres, nemzetközi menet válaszképpen elkezdte énekelni a Hatikvát, Izrael himnuszát.

Az Élet menetének szervezőbizottsága közleményt adott ki, amelyben azt írták, hogy "körülbelül fél tucat ember perverz ötlete volt, hogy pont ezen a napon fejezze ki Izrael és a zsidók elleni gyűlöletét. Ez is mutatja, milyen fontos a holokauszt történetének oktatása és a megemlékezés, miközben a gyűlölet és a szélsőséges eszmék veszélyeit is oktatni kell."

Címlapképünk a tavalyi ÉLet Menetén készült

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek