Adománygyűjtés a kunhegyesi gettó emléktáblájára

2024. Április 04. / 09:27


Adománygyűjtés a kunhegyesi gettó emléktáblájára

A kunhegyesi gettóban csaknem 300 hittestvérünk szenvedett, akiket innen 1944. június 16-án szállítottak Szolnokra. Az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem közösségszervező szakos hallgatói, a Wallenberg Egyesület, és az érintett települések önkormányzatai összefogtak, hogy a  nyolcvanadik évfordulón, 2024. június 16-án emléktáblát állítsanak a kunhegyesi vasútállomás falán. E nemes célra kérik az együttérző emberek támogatását.

Kunhegyesen ez idáig a gettóban szenvedők emlékét semmilyen emléktábla nem őrzi. Idén, a 80. évfordulón az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem közösségszervező szakos hallgatói, a Wallenberg Egyesület, és az érintett települések önkormányzatai közösen szeretnének emléktáblát állítani a vasútállomás épületének egyik falán június 16-án. Az emléktábla költsége kb. 350 ezer forint. Kérik minden szociális, együttérző ember támogatását, hogy e nemes terv megvalósulhasson. További információval dr. Goldmann Márta egyetemi docens (OR-ZSE) szolgál a goldmannm@or-zse.hu e-mail címen.

Az adományok fogadását a Raoul Wallenberg Egyesület Alapítványa vállalja ezen a számlaszámon: 11705008-20131605. Kérjük, a közlemény rovatban tüntessék fel: „Adomány a kunhegyesi tábla állítására".

(Címlapkép: holokauszt-emlékmű a kunhegyesi zsidó temetőben. Kósa Károly felvétele/Verseghy Könyvtár Fotótár)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek