Netanjahu a lelőtt palesztin autista haláláról: tragédia történt

2020. Június 07. / 19:11


Netanjahu a lelőtt palesztin autista haláláról: tragédia történt

Benjámin Netanjahu miniszterelnök tragédiának nevezte a 32 éves autista palesztin férfi, Ijad Hallak május végén történt agyonlövését Jeruzsálem óvárosában – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet vasárnap.


Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a kormány szokásos vasárnapi ülésén sajnálatát fejezte ki a május 30-án – a vele foglalkozó oktatási intézménybe igyekvő – palesztin autista férfi megölése miatt. Amír Ohana belbiztonsági miniszter is részvétéről biztosította a családot, és az eset kivizsgálását ígérte.

Ijad Hallakot az óváros oroszlános kapujának közelében lőtték le a rendőrök, ahol korábban számos merénylet történt. Felszólították, hogy álljon meg, mert úgy látták, hogy fegyvert tart a kezében. Valójában csak egy mobiltelefont tartott édesapja izraeli médiának tartott beszámolója szerint, és nem értette a biztonságiak utasításait. Az incidens szemtanúja szerint megijedt, futásnak eredt, mire a fegyveresek üldözőbe vették. Egy szeméttárolóba menekült, megpróbált elbújni, de utánamentek és legalább hétszer rálőttek. Szintén a szeméttárolóba menekült az autista férfi egyik gondozónője is, aki ismerte, és többször is szólt a rendőröknek, hogy autista, sérült, de szavainak nem volt foganatja. Ijad Hallak azt ismételgette a rendőröknek, hogy a gondozónővel van.

Az áldozat családja a biztonsági kamerák felvételeinek átadását kéri az izraeli hatóságoktól, de a rendőrség kérésére a jeruzsálemi bíróság megtiltotta a videó nyilvánosságra hozását. Két rendőrt hallgattak ki az eset után, s vallomásaik ellentmondanak egymásnak. Egyikük azt állítja, hogy beosztottját arra kérte, ne lőjön, de az nem tartotta be utasítását. A másik rendőr tagadja, hogy ilyen felszólítást kapott. Egyikük házi őrizetben, másikuk szabad lábon van, de korlátozásokkal.

(Címlapkép: Netanjahu a sajtótájékoztatón. Fotó: The Times of Israel  – Olivier Fitoussi, Flash90)

(MTI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek