Mezítláb érkezett Izraelbe, mostantól miniszter: Penina Tamano-Shata

2020. Május 19. / 10:58


Mezítláb érkezett Izraelbe, mostantól miniszter: Penina Tamano-Shata

Háromévesen, az anyukája nélkül, mezítláb érkezett Izraelbe, mostantól azonban Izrael 35. kormányának bevándorlási- és befogadási minisztere az 1981-ben Etiópiában született Penina Tamano-Shata. Kinevezése történelmi eseménynek is nevezhető, hiszen ő a modern zsidó állam első etióp születésű minisztere.


Penina Tamano-Shata öt testvérével és édesapjával 1984-ben érkezett Izraelbe a Mózes Hadművelet elnevezésű alija-program keretében, mikor Izrael mintegy 7000 etióp zsidót mentett ki Szudánon keresztül. Az 1980-as években összesen legalább 10 ezer zsidó menekült ki Etiópiából gyalogszerrel Szudánba, ahonnan Izrael a Moszad szervezésében titkos hadműveletekkel kimentette őket. Több ezer ember veszett oda a sivatagban és szudáni táborokban a menekülés során.

Miniszteri beiktatása alkalmából Penina Tamano-Shata azt mondta: „Ezekben a pillanatokban itt van velem az a hároméves kislány, aki anyukája nélkül, mezítláb, egy küzdelmes út megtétele után érkezett Izraelbe. Nem felejtem a befogadási központban töltött nehéz éveket, és nagyon megható számomra, hogy ebből a hároméves kislányból Izrael minisztere vált. Van ebben valami nagyon szimbolikus, különösen, hogy én leszek felelős a bevándorlásért és a befogadás ösztönzéséért. Egy új bevándorló, olé, mindig is új bevándorló marad, nem számít, hány év telik el. Az alija benne marad a bevándorló szívében és lelkében. És az alija Izrael szíve is. Így épült ez az ország”.

Beiktatás napján az útja először a szüleihez vezetett, majd a nagyapja által alapított zsinagógába Asdodban, ahol az a több mint 200 éves Tóra-tekercs található, amit nagyapja, a közösség rabbija (kajasz) az Egyesült Államokon keresztül jutatott ki Izraelbe. A 39 éves, jogász végzettségű Penina Tamano-Shata a Beni Ganz vezette Kék-Fehér párt miniszteri kinevezése. Eredetileg a Lapid-féle Jes Atid párt színében került a parlamentbe, de a koaliciós rendezkedés közben átpártolt az egységkormányt alakítók közé. 

Az Izraelinfo.com cikke alapján

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Magyar zsidó arcképcsarnok
Magyar zsidó arcképcsarnok: Mahler Ede (1857-1945)
Izrael
Izraeli bringások újra nekivágnak a Girónak

Kommentek