Leminősítette Izrael államadós-besorolásait a Moody's

2024. Február 10. / 20:29


Leminősítette Izrael államadós-besorolásait a Moody's

Izrael az „A1" kategóriából az „A2" besorolásba került, ám ez változatlanul magasan elsőrendű befektetői kategória, amely tükrözi Izrael nagyon jelentős gazdasági erejét. Ez az erő a sokoldalú, magas jövedelemtermelő képességű, ellenállóképes gazdaságból, a monetáris politika rendkívül jó hatékonyságából, a szilárd bankszektorból, valamint az izraeli kormány nagyon erőteljes likviditási pozíciójából és piaci hozzáféréséből ered. 

A nemzetközi hitelminősítő elsősorban azzal indokolta a péntek éjjel Londonban bejelentett lépést, hogy Izrael és a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet háborúja, valamint a konfliktus esetleges szélesebb körű következményei érdemben növelik a politikai kockázatokat Izraelben, emellett gyengítik a végrehajtói és a törvényhozási intézményrendszert, továbbá a költségvetési szektor szilárdságát a belátható jövőben.

Mindezek alapján a Moody's az eddigi „A1"-ről egy fokozattal „A2"-re rontotta Izrael devizában és hazai valutában fennálló adósságkötelezettségeinek besorolását. A cég ezzel egy időben befejezte a tavaly október óta érvényben tartott leminősítési felülvizsgálatot és további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást állapított meg az új osztályzatra.    

Az osztályzatrontáshoz fűzött elemzésében a Moody's hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az „A2" besorolás (amely változatlanul magasan elsőrendű befektetői kategória) tükrözi Izrael nagyon jelentős gazdasági erejét. Ez az erő a sokoldalú, magas jövedelemtermelő képességű, ellenállóképes gazdaságból, a monetáris politika rendkívül jó hatékonyságából, a szilárd bankszektorból, valamint az izraeli kormány nagyon erőteljes likviditási pozíciójából és piaci hozzáféréséből ered - fogalmaz helyzetértékelésében a Moody's.    

A hitelminősítő ugyanakkor a várható költségvetési hatások között kiemelten említi azt a várakozását, hogy az izraeli államháztartási hiány a következő években jelentősen meghaladja a konfliktus előtt várt szinteket.    

A cég idézi az izraeli jegybank becslését, amely szerint a katonai konfrontáció költségei a 2023-2025-ös időszakban elérik az idei évre várt hazai össztermék (GDP) 13 százalékát.    

A Moody's közölte: alapeseti előrejelzési forgatókönyve szerint Izrael védelmi kiadásai 2024 végéig megközelítik a 2022-ben elért szint kétszeresét, és a következő évek mindegyikében a GDP-érték legalább fél százalékának megfelelő összeggel emelkednek.    

A Moody's kiemeli, hogy az idei évre szóló felülvizsgált izraeli költségvetésben 6,6 százalékos GDP-arányos deficit szerepel a konfliktus előtt erre az évre prognosztizált 2,5 százalék helyett.

(MTI)

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Vandálok fújták le Anne Frank amszterdami szobrának talapzatát
Mazsihisz hírek
Tanácskozott a rabbikar és a Mazsihisz vezetése
Élet + forma
Szép ünnepet kívánunk keresztény honfitársainknak!