Izrael elrendelte a Gázai övezet „totális blokádját"

2023. Október 09. / 14:02


Izrael elrendelte a Gázai övezet „totális blokádját"

„Vadállat módjára viselkedő emberekkel harcolunk, és ennek megfelelően járunk el" – közölte ma Joáv Galant izraeli védelmi miniszter, aki a déli parancsnokságon tartott helyzetértékelő megbeszélésen közölte a Gázai övezet elleni blokád szigorítását. A miniszter leszögezte, hogy Izrael mostantól sem villanyáramot, sem élelmiszert, sem üzemanyagot nem enged be a Gázai övezetbe. 

– Izrael elrendelte a Gázai övezet „totális blokádját" – jelentette be Joáv Galant izraeli védelmi miniszter hétfőn. „Vadállat módjára viselkedő emberekkel harcolunk, és ennek megfelelően járunk el" – közölte Galant. A miniszter leszögezte, hogy Izrael mostantól sem villanyáramot, sem élelmiszert, sem üzemanyagot nem enged be a Gázai övezetbe.    

Joáv Galant védelmi miniszter a déli parancsnokságon tartott helyzetértékelő megbeszélésen közölte a Gázai övezet elleni blokád szigorítását. Az övezet személyi és teherforgalmat biztosító átkelői már szombat reggel óta zárva vannak, amikor a Hamász és az Iszlám Dzsihád megindította terrortámadását az övezet melletti izraeli települések ellen.    

Nem sokkal később Jiszráel Kac infrastrukturális ügyekért felelős miniszter azt jelentette be, hogy Izrael az övezet vízellátását is leállítja. „Ami a múltban volt, az a jövőben nem lesz" –  tudatta Kac a közösségi médiában.    

Izrael és Egyiptom különböző szintű korlátozásokat vezetett be a Hamász 2007-es, erőszakos hatalomátvétele után, amikor a rivális Fatah helyi vezetői közül számos embert megölt vagy megsebesített, fegyverrel elűzte a Fatah képviselőit a Gázai övezetből.     

Hétfőn a déli órákban ismét jelentős rakétazáport zúdítottak a gázai terrorszervezetek Izrael déli és középső részére, Tel-Avivban is megszólaltak ismét a légvédelmi szirénák. Az askeloni Barzilai Kórház arról tájékoztatott, hogy egy Askelonban becsapódott rakéta nyomán egy ember életveszélyesen, egy súlyosan és kettő könnyebben megsebesült.    

A tel-avivi Ben Gurion Repülőtér igazgatósága közölte, hogy a légikikötő rövid szünet után tovább üzemel, a föl- és leszálló gépek is közlekednek.

(MTI)

(Címlapkép: Netanjahu kormányfő tanácskozása. Forrás: Benjamin Netanjahu – Facebook)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek