Izrael a Sifa kórházat támadta, mert onnan irányított a Hamász

2024. Március 18. / 08:55


Izrael a Sifa kórházat támadta, mert onnan irányított a Hamász

– Öt órán át tartó heves tűzharc zajlott a Gázai övezet északi részén fekvő Sifa kórházban az izraeli hadsereg (IDF) és az iszlamista Hamász terrorszervezet fegyveresei között hajnalban – jelentette ma Daniel Hagari, az IDF szóvivője. A terrorszervezet vezetői a kórház területéről irányították Izrael elleni harcukat.

Daniel Hagari katonai szóvivő szerint azonnali beavatkozást igénylő hírszerzési információt követően a Sifa kórház területének meghatározott részén „precízen meghatározott" katonai műveletet hajtottak végre.    

Izraeli értesülések szerint a Hamász vezetői a kórház területéről irányították Izrael elleni harcukat. Hagari hangsúlyozta, hogy nem a gázai civilek, hanem a civilek mögött rejtőzködő Hamász ellen harcolnak, és igyekeznek elkerülni a civilek sérülését.    

Az IDF éjjel fél 2-kor körülvette a kórházat, ezzel megakadályozva a fegyveresek elmenekülését. Reggelig mintegy nyolcvan palesztint tartóztattak le. Felszólították a palesztin fegyvereseket, hogy hagyják el a kórházat, és adják meg magukat.    

Az IDF drónok és különleges technikai eszközök bevetésével harcol, hogy taktikai, hírszerzési és hadműveleti előnyt biztosítson katonáinak. A razzia célja annak megakadályozása, hogy a Hamász ismét a Gázai övezet északi részének terrorista főhadiszállásává alakítsa a Sifa kórház épületegyüttesét.    

Az IDF arabul beszélők segítségével kommunikál a kórházban található gázaiakkal, és saját orvosai is részt vesznek a rászorulók megsegítésében. Az akció mellett humanitárius segélyeket, vizet és élelmet is szállítanak az intézménybe; a betegek és az egészségügyi személyzet evakuálására nincs szükség.    

A Hamász ellenőrzése alatt álló gázai egészségügyi minisztérium közlése szerint halottak és sebesültek vannak a kórházban, az intézmény bejáratánál tűz ütött ki, és a kommunikáció megszakadt.    

Izraelt heves nemzetközi bírálat érte tavaly, amikor az IDF először támadta meg a kórházat, amely alatt később alagutakat tártak fel. Az IDF szerint ezeket a járatokat és földalatti termeket a Hamász parancsnoki és irányító központként használta.

(MTI)

Címlapkép: Getty via BBC

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Csak semmi córesz! – elindult a Mazsihisz podcast
Megemlékezések
Holokauszt 80 Emlékév: Országos sétaprogram 23 helyszínen