Osztrák állampolgárság elüldözötteknek: egy 84 éves izraeli férfi az első „visszatérő”

2020. Szeptember 08. / 15:12


Osztrák állampolgárság elüldözötteknek: egy 84 éves izraeli férfi az első „visszatérő”

A Bécsben 1936-ban született, évtizedek óta Izraelben élő Ben Zion Lapid az első zsidó, aki az osztrák állampolgársági törvény életbe lépését követően visszakapta az állampolgárságát. A 84 éves Ben Zion Lapid  – aki hetvenhat évvel ezelőtt az édesanyjával együtt menekült el a nácik által uralt Ausztriából – az ország izraeli nagykövetségén vehette át új útlevelét szeptember 4-én. 


Mint korábban beszámoltunk róla, Ausztriában az összes parlamenti párt támogatásával fogadták el tavaly az állampolgársági törvény módosítását, amelynek értelmében állampolgárságot kaphatnak a náci korszak üldözöttei, a koncentrációs táborok felszabadított foglyai és mindazok, akik a szövetségesek megérkezése után hagyták el Ausztriát 1955-ig bezárólag.  A törvénymódosítással – amely most szeptemberben lépett életbe – hatályát veszítette az az 1921-es antiszemita rendelet, miszerint a zsidó származásúak az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlását követően nem kaphatnak osztrák állampolgárságot. Az új rendelkezés nem csak az üldözöttekre, hanem a leszármazottaikra is vonatkozik.

A törvénymódosítás életbe lépését követően pár nappal, szeptember 4-én vehette át az osztrák állampolgárságát igazoló okmányát a 84 éves Ben Zion Lapid, aki a Der Standard című lapnak nyilatkozva azt mondta: állampolgárságát az unokái sürgetésére szerezte vissza. Úgy fogalmazott: élete alkonyán ő már nem törődik vele, hogy milyen állampolgár, de a négy gyermekének és nyolc unokájának most nagy segítséget tett azzal, hogy az ő révén leszármazottai osztrák állampolgárok is lesznek. „Ha valaha menekülniük kell, lesz egy hely, ahol biztonságban lesznek” – közölte. 

Azzal kapcsolatban, hogy most mit érez, a férfi elmondta: úgy érzi, hogy visszatért oda, ahonnan valaha elindult, hiszen gyermekként annak idején nem a szabad akaratából hagyta el Ausztriát. Hozzátette: természetesen Izrael az otthona, de Ausztriát is a hazájának érzi, beszél németül és Izraelből folyamatosan követi az osztrák fejleményeket. Ez azért is fontos számára, mert a fivére jelenleg is Ausztriában él.

FORRÁS: THE TIMES OF ISRAEL

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek