Orbán Viktor Jeruzsálemben: Magyarország és Izrael együttműködik a járvány ellen

2021. Március 11. / 19:27


Orbán Viktor Jeruzsálemben: Magyarország és Izrael együttműködik a járvány ellen

Ma Jeruzsálemben fogadta Orbán Viktor miniszterelnököt és Andrej Babiš cseh kormányfőt Benjámin Netanjahu. A találkozón a koronavírus-járvány volt a legfontosabb téma, a tárgyalások eredményeként elhangzott: kiszélesítik azt a tavaly beindított izraeli-magyar együttműködést, amelynek eredményeként a jövőben Magyarországon is gyártanak majd koronavírusteszteket.


Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök ma fogadta Orbán Viktor magyar kormányfőt és Andrej Babiš cseh miniszterelnököt, a politikusok a koronavírus-járvány elleni intézkedés-sorozatot tekintették át a jeruzsálemi King David szállodában. 

„Ha vezetés van, akkor van esély a sikerre" – húzta alá Orbán Viktor a csúcstalálkozón. Rámutatott: cseh kollégájával együtt azért utazott Izraelbe, hogy megértse, hogyan vált az ország „a világjárvány elleni harc világbajnokává", és hogyan követheti a példáját Magyarország. A miniszterelnök emlékeztetett rá: Magyarország és Izrael barátsága élő, és ennek egyik bizonyítéka, hogy az izraeli-magyar kereskedelem mérlege tavaly is nőtt, miközben a világkereskedelem mérlege több százalékkal csökkent. Kiemelte: az izraeli kormány – a magyar kormánnyal együtt – támogatott egy izraeli befektetést, amelynek célja, hogy lélegeztetőgépeket gyártson Magyarország területén.

Orbán Viktor megjegyezte: megtanulták, hogy egy világjárvány idején ezekből az eszközökből jobb ellátónak lenni, mint vevőnek. A magyar kormányfő kiemelte: a világ tele van bizonytalansággal, és sokan azt állítják, hogy a pandémiák korszaka vár ránk a jövőben. Elmondása szerint a hatékonyabb védekezés és felkészülés jegyében az izraeli miniszterelnök felvetette: Magyarország is vegyen részt egy közös nemzetközi erőfeszítésben, amelynek célja, hogy Izrael területén olyan létesítmények épüljenek ki, amelyek megkönnyítik a vakcinák és orvosságok kifejlesztését a jövőben.  

A felek emellett megállapodtak abban, hogy Magyarország csatlakozik az Izrael által előterjesztett nemzetközi kezdeményezéshez az oltást igazoló „zöld igazolványról".

A magyar kormányfővel Izraelbe látogatott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is, aki közölte: mivel a koronavírusnak várhatóan új mutációi fognak megjelenni, illetve nem világos, hogy a védőoltások mennyi ideig adnak immunitást, a jövőben is biztosan szükség lesz nagy mennyiségben jó minőségű tesztekre. Hozzátette: egy izraeli vállalat tavaly tavasszal már megkezdte Magyarországon csúcstechnológiájú lélegeztetőgépek gyártását, és magyar-izraeli kormányzati összefogással, támogatással a járványellenes küzdelem szempontjából egy újabb fontos eszköz tekintetében sikerült megszerezni a gyártási képességet.    

Az izraeli partner többféle koronavírustesztet – PCR-teszteket, gyorsteszteket – gyárt, illetve előállít egyéb, nem a koronavírus, hanem más légúti betegségek kimutatására szolgáló teszteket is. Most megkezdik az együttműködést a céggel annak érdekében, hogy a tesztek gyártása is megkezdődhessen Magyarországon – mondta Szijjártó Péter.  Kiemelte, hogy a járvány során azok az országok tudják a leghatékonyabban megvédeni magukat, amelyek saját maguk képesek előállítani az életmentő eszközöket. Ezért volt nagy jelentősége annak, hogy tavaly ez az izraeli vállalat magyarországi üzemében is beindította lélegeztetőgépeinek gyártását, és mintegy ezer készüléket már a magyar kormány részére is előállított.

MTI-hírösszefoglaló

(Címlakép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek