Meggyfát ültettek Tu Bisvát alkalmából a debreceni zsinagóga kertjében

2020. Február 16. / 18:52


Meggyfát ültettek Tu Bisvát alkalmából a debreceni zsinagóga kertjében

A debreceni Pásti utcai zsinagógába ma Nagyváradról és Nyíregyházáról is érkeztek közösségünk tagjai a fák ünnepe, vagyis Tu Bisvát alkalmából. Munkájuk eredményeként a zsinagóga kertjét mostantól egy meggyfa gazdagítja, amely a barátságot, az együvé tartozást szimbolizálja. A debreceni Tu Bisvátnak az a különlegessége, hogy itt hét napon át – vasárnaptól vasárnapig – tartják az ünnepet, amire az egész világon nincs példa.


– Ahhoz, hogy valahol igazán otthon érezzük magunkat, közösségek kellenek. Debrecen attól lesz erős és élő, ha együtt építjük – mondta köszöntőjében Puskás István, Debrecen alpolgármestere a helyi Pásti utcai zsinagógában vasárnap, ahová Nagyváradról és Nyíregyházáról is érkeztek a zsidó közösség tagjai, hogy együtt töltsék a fák ünnepét, vagyis a Tu Bisvátot. Közös délutánjukat stílszerű faültetéssel kezdték – így idén már egy meggyfa is gazdagítja a zsinagóga kertjét –, amely a barátságot, az együvé tartozást szimbolizálja. 

fák.jpgFotók: Haon.hu

Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke a faültetést követően elmondta: az a különleges csoda törtánt ma, hogy ugyanannyit mutatnak a hőmérők a cívisvárosban, mint Tel Avivban és Jeruzsálemben.

Shmuel Faigen rabbi köszöntőjében elmondta: a debreceni Tu Bisvátnak az a különlegessége, hogy itt hét napon át – vasárnaptól vasárnapig – tartják az ünnepet, amire az egész világon nincs példa. Kifejtette: az ember olyan, mint a fa, hiszen magból növekszik, ami később gyümölcsöt ad. 

(A Haon.hu cikke nyomán)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek